BEC

Megvan az EP-választások végeredménye

A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a baloldali szövetségeseinek jelöltjei szerezték meg a Romániának járó 32 európai parlamenti (EP-) mandátum felét, a RMDSZ pedig két képviselőt küldhet Brüsszelbe - a voksolás hivatalos végeredményét csütörtökön tett közzé a központi választási iroda (BEC).

A több mint 18 millió román választópolgár 32,44 százaléka adta le vasárnap voksát, az érvénytelen szavazatok aránya 5,83 százalék volt.  Az érvényes szavazatok 37,6 százalékát a PSD-UNPR-PC választási listája kapta, így a kormánypártok 16 képviselőt küldenek Brüsszelbe.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) 15 százalékos eredménnyel 6 mandátumot szerzett. A PNL képviselői - a párt állandó tanácsának hétfői döntése értelmében - már nem az EP liberális (ALDE) frakciójában, hanem az Európai Néppárt (EPP) soraiban kívánnak politizálni. A jobbközép Demokrata Liberális Párt (PDL) 12,23 százalékkal 5 mandátumok, a Traian Băsescu államfő védnökségével idén alakult Népi Mozgalom Párt (PMP) 6,21 százalékkal 2 mandátumot szerzett.

Az RMDSZ-re 350 689-en szavaztak: a 6,29 százalékos eredmény 2 mandátum megszerzésére volt elég. Az RMDSZ képviseletében Winkler Gyula és Sógor Csaba kapott újabb ötéves brüsszeli megbízatást. Függetlenként jutott be az EP-be Mircea Diaconu színművész, a PNL-ből kilépett volt kulturális miniszter, aki az érvényes voksok 6,81 százalékát kapta.

Az újonnan megválasztott 32 (16 szociáldemokrata, 15 néppárti és egy független) romániai EP-képviselő csütörtök délután veszi át mandátumát a központi választási irodától.

A névsor a következőképpen alakul: 

  • PSD-UNPR-PC: Corina Creţu, Ecaterina Andronescu, Cătălin Ivan, Dan Nica, Maria Grapini, Damian Drăghici, Daciana Sârbu, Ioan Mircea Paşcu, Viorica Dăncilă, Ionel Sorin Moisă, Victor Boştinaru, Claudiu Ciprian Tănăsescu, Doru Frunzulică, Constantin Rebega, Ana Claudia Țapardel, Andi Lucian Cristea. 
  • PNL: Norica Nicolai, Adina Vălean, Ramona Mănescu, Cristian Buşoi, Renate Weber, Eduard Hellvig. 
  • PDL: Theodor Stolojan, Monica Macovei, Traian Ungureanu, Marian Jean Marinescu, Daniel Buda. 
  • RMDSZ: Winkler Gyula és Sógor Csaba. 
  • PMP: Cristian Preda, Siegfried Mureşan. 
  • Független: Mircea Diaconu. 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?