Nyomkövető nélkül marad házi őrizetben két székelyföldi gyanúsított

Háromszéken első ízben helyeztek házi őrizetbe két személyt. Az idén életbe lépett büntetőtörvénykönyv ugyanis lehetőséget ad a bíróságnak, hogy a rendőrségi fogda helyett házi őrizetbe helyezze a gyanúsítottakat.

A kényszerintézkedés kivitelezésével azonban problémák vannak, mivel a rendőrség nem szerezte be azokat a nyomkövető karpereceket, amelyeket a gyanúsítottak kezére vagy lábára helyezve, távolról is követni lehet, hogy hol tartózkodnak.

A sepsiszentgyörgyi törvényszék szerdán helyezett harminc napos házi őrizetbe két huszonéves sepsiszentgyörgyi fiatalt, akik az elmúlt hónapban több térfigyelő kamerát is elloptak különböző cégektől.

Nicoleta Marin rendőrségi szóvivő érdeklődésünkre elmondta: bár nem kaptak még nyomkövető karpereceket, alkalmazzák a bíróság rendelkezését, miszerint a gyanúsítottak csak a hozzátartozóikkal érintkezhetnek, és kötelesek megjelenni a bíróságon, ahányszor beidézik őket.

A Kovászna megye rendőrség keretében megalakult az a szakiroda, amely az házi-őrizeteseket követi, ennek munkatársai rendszeres időközönként személyesen ellenőrzik, hogy az érintettek nem hagyták el otthonukat.

A nyomkövető karperec révén, a rendőrség emberei a székhelyen lévő számítógépen kellene hogy lássák, hogy a gyanúsított éppen hol tartózkodik, és ha elhagyja otthonát, azonnal rendőröket küldenek utána.

Kapcsolódók

Kimaradt?