Új módszer az igazságügyben: házi őrizet becsületszóra

Kínos helyzet állt elő Romániában az új büntető törvénykönyv (Btk.) életbe lépése után: két gyanúsított házi őrizetét rendelte el a bíróság, ám a kényszerintézkedés betartása ellenőrizhetetlen, mert a rendőrség még nem szerezte be a nyomkövető karpereceket – számoltak be a hírtelevíziók.

A Btk. előírásai szerint a házi őrizetbe vett személy csak a hatóságok engedélyével hagyhatja el otthonát vagy a kényszerintézkedésben megjelölt lakást. A házi őrizet alatt csak a hozzátartozóival érintkezhet, és köteles megjelenni a bíróságon, ahányszor beidézik. A kényszerintézkedés végrehajtását a vádlott karjára vagy bokájára rögzített nyomkövető műszerrel ellenőrzi a rendőrség.  

A bufteai bíróság egy zsarolással, illetve egy bűnpártolással gyanúsított férfi ügyében hozta ezt az ítéletet. Az ügyészek a két személy előzetes letartóztatását kérték, ám a bírák Románáiban premierként a házi őrizet mellett döntöttek, amelyet az új Btk. tesz lehetővé. A speciális nyomkövető híján a kényszerintézkedés ellenőrzése „becsületszó” alapján történik: a gyanúsítottak megígérik, hogy nem hagyják el az otthonukat.

A Legfelső Bírói Tanács (CSM) elnöke széttárta a karját, amikor az újságírók az ügyről megkérdezték. „Az új Btk. előírásai már négy évbe ismertek, és az illetékeseknek az alkalmazásához szükséges műszaki feltételeket is meg kellett volna teremteniük. Nem mondhatjuk azt, hogy nem alkalmazzuk a törvényt, mert nincsenek meg a feltételei” – jelentette ki Adrian Bordea, hangsúlyozva, hogy a bufteai ítéletet végre kell hajtani.

Románia legfőbb ügyésze, Tiberiu Niţu elhárította a felelősséget, mondván, hogy a műszerek beszerzése nem a vádhatóság dolga. „Biztosítom önöket, hogy így is meg lehet találni a módját a házi őrizet ellenőrzésének” – jelentette ki az újságíróknak.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?