Egyre csak nő a Duna vízszintje, a tetőzést a hét második felére várják

Folyamatosan növekszik a Duna vízhozama, azonban még nem érte el a kritikus szintet - állítják a szakemberek. Hétfőn mintegy 10 centimétert nőtt a vízszint, a homokzsákokat előkészítették, a hatóságok pedig felkészültek a legrosszabbra – tájékoztatott a Marosvásárhelyi Rádió a Digi24 hírtelevízióra hivatkozva.

Az átlagosnál magasabb a Duna szintje Calafatnál, Bechetnél, Corabianál, Turnu Măgurelenél és Zimniceanál. Itt hétfőn koradélután a víz hozama már 12 ezer köbméter volt másodpercenként.

A hatóságok szerint ez a mennyiség még nem jelent árvízveszélyt, viszont vasárnapig még nőni fog a folyam hozama, akár a 13.500 köbmétert is elérheti másodpercenként, ez a sokéves májusi átlagnak a kétszerese.

Nyolc évvel ezelőtt érte el a legnagyobb szintet a Duna vízhozama, 2006-ban 16 ezer köbméter víz folyt le a folyón másodpercenként, aminek következtében 15 ezer embert lakoltattak ki, több települést öntött el a víz. Teleorman, Mehedinti, Dolj és Olt megyében szombattól jövő hétfőig narancssárga árvízriadó van, 8 déli megyére sárga árvízriadó érvényes.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?