Komoly árvízre készülnek a román hatóságok a Dunán

Országos árvízi parancsnokságot hozott létre hétfőn Victor Ponta miniszterelnök Craiován – tájékoztattak a hírtelevíziók. A parancsnokságot Liviu Dragnea miniszterelnök helyettes irányítja.

Az intézkedésre azért van szükség, mivel a szerbiai, rendkívüli árhullám Románia felé halad a Dunán, ami maximális készenléti állapot bevezetését indokolja - mondta a miniszterelnök. Craiován katonai helikopterek állnak készenlétben, ha életmentésre lesz szükség a Duna menti megyékben. Dragnea szerint egymillió homokzsákot készítettek elő ideiglenes gátak emelésére.

Ugyanakkor Raed Arafat egészségügyi államtitkár feladata a kapcsolattartás lesz a szerb és bosnyák hatóságokkal annak érdekében, hogy szükség esetén mentőalakulatot küldjenek a szomszédos országok árvízsújtott területeire.

A Román Vízügy narancssárga árvízriadót bocsátott ki a Duna romániai szakaszára, a figyelmeztetés jövő hétfőig marad érvényben. Az előrejelzések szerint várhatóan május 22-én tetőz a Duna Zimniceánál, amikor eléri majd a másodpercenkénti 13500 köbméteres hozamot. A tion.ro portál szerint az előttünk álló árvizek után 4-5 hétig maradnak magas szinten a belvizek a Duna által elöntött területeken.

Kapcsolódók

Kimaradt?