Háromszéken is elkezdődött a kullancs- és a viperaszezon

Háromszéken idén már két személyt mart meg a vipera, legutóbb vasárnap délután jelentkezett ilyen problémával egy férfi a sepsiszentgyörgyi kórházban, tájékoztatott Nagy D. István. A kórház szóvivője szerint a 31 éves Galac megyei férfit a háromszéki megyeszékhely közelében a szabadban marta meg a kígyó, és azonnal jelentkezett a sürgősségen, ahol megkapta az ellenszérumot. Jelenleg a kórház fertőző osztályán ápolják, élete nincs veszélyben.

Elsősegély viperamarás esetén

A viperamarás először keringési rendellenességet okoz: a sérült végtag a marás környékén megduzzad, elkékül. Elsősegélyként a végtagon szorítókötést kell alkalmazni, amennyire lehetséges fölötte és alatta is.

Fontos, hogy a megmart személy két órán belül orvosi ellátásban részesüljön. A kígyómarást nem szabad kiszívni, mert egy lyukas fogon, vagy szájsérülésen keresztül felszívódhat a méreganyag, ami öntudatlan állapottal, hányingerrel, hányással és látászavarokkal jár, de akár halálos is lehet.

Nagy D. István szerint idén ez a második viperamarásos eset Háromszéken, tavaly három hasonló esetet jegyeztek. Kovászna megyében a legtöbb kígyómarás 2011-ben történt, amikor hét személyt harapott meg a vipera. A szóvivő arra hívja fel a figyelmet, hogy az időjárás melegedésével egyidőben a viperák is megjelennek. A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház elegendő ellenszérummal rendelkezik az ilyen esetek kezelése érdekében.

A kullancs is nagy bajt okozhat

Az elmúlt időszakban hetenként 10-12 kullancscsípés esetet láttak el, de az időjárás felmelegedésével egyre többen vonulnak a szabadba kirándulni, így fokozódik a kullancscsípés veszélye is.

Nagy D. István arra is rámutat, hogy fokozódik a kullancscsípés veszélye is, ezért a szakemberek azt javasolják a kirándulóknak, hogy túra után tüzetesen vizsgálják meg, nincs-e rajtuk kullancs vagy kullancscsípés, hiszen az nem fájdalmas, így észrevétlen maradhat. Az élősködőt orvosnak kell eltávolítania, mert fennáll a veszélye, hogy a feje beszakad, ez esetben ugyanolyan mérgezést okoz, mintha nem vették volna ki.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?