Már támad a szúnyog és a kullancs Erdélyben

Április végén, május elején kezdik országos szinten a városok és nagyobb települések közterületein a rovar- és rágcsálóirtó kampányt a helyi önkormányzatok. A kártevőirtó anyagok biológiailag lebonthatóak, a szakemberek kizárólag olyan szereket használnak, amelyeket jóváhagyott az Egészségügyi Minisztérium.

Marosvásárhelyen, Kolozsváron és Nagyváradon is a megszokott időben, április második felében vagy májusban kezdik el a rovarirtást, a rágcsálóirtás viszont már folyamatban van – tájékoztatta a maszol.ro-t Petri Csilla, a nagyváradi polgármesteri hivatal sajtóosztályának munkatársa. A bihari megyeszékhelyen általában a legyeket és szúnyogokat, illetve lárváikat irtják a vízfolyások mentén és a zöldövezetekben, de a kullancsokat nem.

A rovarirtást kizárólag a késő esti és éjszakai órákban ajánlatos végezni, a lakosság kényelme és a gazdasági szempontból hasznos rovarok - mint például a méhek - védelme érdekében. Ehhez a Bioamplat, Microsin ésVectobac WDG nevű vegyszereket használják, ezek az emberek és állatok egészségére veszélytelenek, ugyanakkor kerülendő, hogy a szembe kerüljenek.

Bihar megyében egyébként a közegészségügyi igazgatóság statisztikája szerint tavaly 992-en fordultak valamelyik kórházhoz kullancscsípés miatt, 12 esetben pedig Lyme-kórt diagnosztizáltak. Legtöbben, 442-en, a megyei kórházban, 222-en a váradi Gavril Curteanu-kórházban 130-an a  margittai, 87-en a belényesi, 62-en az élesdi, 49-en a nagyszalontai kórházban jelentkeztek.

Mit tegyünk kullancscsípés esetén?

Hasznos tanácsokat adott kullancscsípés esetére Dorel Ţîrţ, a közegészségügyi igazgatóság szóvivője. Mint megtudtuk, a rovarcsípése nem fáj, azonban a bőr megdagadhat, viszkethet, fájdalmassá válhat a csípés után, jelentkezhet szédülés, hányinger, fejfájás, hidegrázás, láz, izomgyengeség, utóbbiak már fertőzés tünetei is lehetnek. Tanácsos a kullancs eltávolítását szakemberre bízni, mivel ha beszakad a feje, az fertőzést okozhat, ráadásul az esetleges megelőző kezelést is az orvos javasolja.

Ám, ha nincs lehetőségünk rövid időn belül orvoshoz fordulni, fontos, hogy mielőbb eltávolítsuk a kullancsot a bőrfelületről. A rovart sosem szabad puszta kézzel megérinteni, megszorítani pedig különösen nem, hiszen akkor további mikrobák juthatnak szervezetünkbe. Eltávolításához csipeszt kell használni, az állatot a hátára kell fordítani, minél közelebb a bőrhöz, és határozottan húzni, akkor teljesen eltávolíthatjuk a bőrünkből. Ha nincs csipesz kézügyben, akkor egy cérnaszálat kell a kullancs feje és teste közötti részre hurkolni, és finoman mozgatni jobbra-balra, így teljesen eltávolítható – magyarázta az orvos.

Az állat eltávolítása után alaposan meg kell mosni a csípés környékét szappannal és vízzel, és bekenni jóddal, és a lehető leghamarabb orvoshoz kell fordulni. Tilos égő gyufával, viasszal vagy vazelinnel megpróbálni eltávolítani, ezek a módszerek veszélyesek lehetnek.

Tévhit a kullancs elleni védőoltás?

A helytelenül kullancs elleni védőoltásként emlegetett készítmény alatt valójában a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás (kullancsencephalitis) elleni vakcinákat értik - írja a webbeteg.hu. Kétféle védőoltás létezik, mindkettőnek van gyermek és felnőtt változata.  A javasolt oltási menetrend tehát: 0, 1, 12. hónap. A második oltás után pár nappal már védettnek tekinthető a páciens. A 4. oltást 3 év szünet után kell beadni. Ezután minden 5. évben kell 1-1 ampullát adni, amíg el nem érjük az 59. életévünket. Ezután 3 évente kell 1-1 emlékeztető oltást felvenni, az élet végéig.

Az esetleges kullancscsípés után 1 hónapon belül nem szabad megkezdeni az oltási sorozatot. A kullancscsípés után adott védőoltásnak haszna nincs, veszélye azonban van! Kullancscsípés után semmilyen védőoltásnak nincs helye!

Korábban forgalomban volt az USA-ban egy oltóanyag a Lyme-betegség ellen is, azonban ezt kivonták a forgalomból, és úgy látszott, egyhamar nem lesznek újabb próbálkozások. Mostanra azonban a legfontosabb problémákon sikerült túljutni, és állatkísérletben kipróbáltak és hatékonynak találtak egy új oltóanyagot, ami lehetővé teszi, hogy 5-10 év múlva esetleg emberi oltóanyag készüljön a Lyme betegség ellen is, ami bár enyhébb lefolyású, de százszor gyakoribb, mint a kullancsencephalitis.

A biztos megelőzés: állig felöltözni

Érdemes néhány szabályt betartani a kullancscsípés megelőzése érdekében. Ha a szabadban vagyunk, a fedetlen bőrfelületeket érdemes befújni kullancsriasztóval, és lehetőleg világos ruhát viselni, azon ugyanis könnyebb észrevenni a ránk esett élősködőt, így az még csípés előtt eltávolítható.

Kiránduláskor ajánlott hosszú ujjú ruhát és hosszú nadrágot viselni, utóbbit tűrjük a  zokniba, így a lábunkra sem másznak fel az élősködők. Hosszú hajúaknak ajánlott copfba kötni a hajukat, és akár egy sapkát vagy kendőt is viselni. 

A zártabb ruházat egyébként a szúnyogok ellen is védelmet jelenthet. Segíthet a szúnyogriasztó használata is, ezzel például a  kempingezéshez használt tárgyakat is lefújhatjuk és az éjszakát nem ajánlott vízpart közelében tölteni. Otthonunk védelme érdekében pedig az ablakokra és az ajtóra is szereljünk szúnyoghálót.

Kimaradt?