Mihai Viteazulról emlékeznek meg a háromszékiek

Sepsiszentgyörgyön nagyszabású utcai megmozdulást szerveznek november 29-én, így emlékeznek meg arról, hogy Vitéz Mihály vajda (Mihai Viteazul) 415 éve adományozta a Sepsiszéki székelyeknek a szabadságjogokat – ha úgy tetszik, autonómiát – biztosító dokumentumot – közölte csütörtökön Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint előkerítették ezt 415 éves latin nyelvű iratot, azt lefordítják magyar és román nyelvre, és a novemberi megmozduláson mutatják be.  Antal elmondta, a mai román politikusok is tanulhatnának a havasalföldi fejedelemtől, és kiállíthatnak olyan dokumentumot, amely rendezi a magyar kisebbség által igényelt jogokat, amelyek által jobban érzik magukat ebben az országban.

Antal Árpád tájékoztatása szerint a november 29-i megmozdulásra a sepsiszentgyörgyi Mihai Viteazul téren kerül sor. Ide korábban a Magyar Polgári Párt (MPP) háromszéki elnöke december 1-re kért engedélyt egy olyan tiltakozásra, amelyen a gyulafehérvári kiáltványban foglalt ígéretekre emlékeztetnék a román közösséget.

Antal Árpád polgármester elmondta: maga is a sajtóból értesült Kulcsár Terza József polgári párti elnök területfoglalási kéréséről, mert ha korábban egyeztettek volna, megpróbálta volna lebeszélni arról, hogy a román nemzeti ünnepen szervezzen tüntetést. Mint ismert, a polgármester elutasította az MPP területfoglalási engedélyének kibocsátását, de abban állapodtak meg, hogy két nappal korábban, november 29-én ugyanazon a helyen szerveznek megmozdulást.

Antal: ez precedens

A polgármester leszögezte: azért utasította vissza a december 1-i tüntetés engedélyezését, mert nem lehet provokációra provokációval válaszolni. „Legyen világos a sepsiszentgyörgyi magyarokat az elmúlt években provokálták, amikor szélsőséges román szervezetek érkeztek a városba december 1-én”, mutatott rá Antal Árpád, aki nem tartaná szerencsésnek, ha egyfajta területfoglalási verseny alakulna ki, hogy ki kér hamarabb engedélyt március 15-re vagy október 23-ra a Szabadság térre, vagy december 1-re a Mihai Viteazul térre.

A sepsiszentgyörgyi elöljáró reméli precedens értékű lesz az a döntése, hogy nem engedélyezte a december 1-i autonómiatüntetést, és a következőkben sem az aradi, sem a kolozsvári polgármesterek nem adnak engedélyt a március 15-i vagy október 6-i román ellentüntetésekre.  

Kapcsolódók

Kimaradt?