Felidézik Okos Mártonék 1989-es útját

Okos Márton és Juhos Gábor 1989-ben Budapestről Párizsba indultak el egy-egy hátizsákkal, gyalogosan, hogy tiltakozzanak az erdélyi falurombolás, az erdélyi magyar közösséget ért jogtiprások ellen.

Huszonöt évvel később több országban megszervezett találkozók segítségével idézi fel Okos Márton 89-es útjukat, amelynek első állomása kedden, Kolozsváron volt. Az út Strasbourgban fog végződni, ahol Winkler Gyula EP-képviselő fogadja. Az indulás előtt kedden reggel Okos Márton és Winkler Gyula a kolozsvári sajtó képviselőivel találkozott.

Okos Márton és Juhos Gábor annak idején politikai menekültként Magyarországra költözött, de nem felejtették el, hogy a kommunista rendszer milyen intenzitással próbálta felszámolni az erdélyi magyar közösségeket, többek között a „szisztematizálásnak” nevezett falurombolási stratégia által. Gyalogtúrájukkal felhívták a nyugati közvélemény és az Európa Tanács figyelmét nemcsak a kommunizmus egész társadalomra kiterjedő elnyomására, hanem a magyar kisebbség identitásának megsemmisítő törekvésekre Erdélyben.

Winkler Gyula elmondta: két fontos céljuk van a keddi találkozóval. „Egyrészt eszünkbe kell hogy jusson a kommunista rendszer ördögi terve, amellyel erdélyi magyar közösségeinket próbálta felőrölni, magyar öntudatunkat felszámolni. Nem szabad elfelejtenünk, mekkora nyomás volt rajtunk, hogy milyen áldozatok árán maradhattunk meg magyaroknak, hogy milyen veszteségeket szenvedtek el főleg vidéki közösségeink. Másrészt a brüsszeli képviselőtársaink figyelmét is fel akarjuk hívni, hogy mit jelentett számunkra a kommunizmus, mennyire nehéz volt megőrizni identitásunkat a totalitárius rendszer kettős elnyomása alatt” – magyarázta.

A politikus felidézte: a rendszerváltás előtt 1680 kilométert kellett megtenni, vízumokért küzdeni, hogy elvihessék az erdélyi magyar közösség üzenetét Strasbourgba. Ma már nincsenek vízumok, a távolság nem jelent nagy akadályt. „Az erdélyi magyar közösség képviselőiként ott lehetünk Brüsszelben és Strasbourgban, anyanyelvünkön szólalhatunk fel, elmondhatjuk közösségünk problémáit. A 25 évvel ezelőtti gyalogtúra is emlékeztet, elengedhetetlen, hogy a mi képviselőink ott legyenek, ahol az uniós döntések születnek, hogy Európa tőlünk hallja, mi történik velünk, milyen terveink, célkitűzéseink vannak” – fogalmazott Winkler Gyula a kolozsvári sajtóreggelin.

Okos: menjenek el szavazni

 Okos Márton, felidézve 25 évvel ezelőtti tapasztalatait, arra kérte az erdélyi magyarokat, hogy menjenek el szavazni május 25-én, bizonyítsák be, hogy van erős magyar közösség Erdélyben, és hogy fontosnak tartják az európai képviseletet.

„Mi annak idején 1680 kilométert tettünk meg gyalog, hogy elmondhassuk Strasbourgban üzenetünket, ma kevesebb, mint 1600 lépést kell megtenni, hogy leadjuk szavazatunkat, és ez által biztosítsuk, hogy meghallják az erdélyi magyarok szavát Európában” – hangsúlyozta Okos Márton, aki ma is elkötelezetten dolgozik az erdélyi magyar közösség fennmaradása érdekében.

Cikkünk frissül

 

 

Kimaradt?