Kelemen: a magyar szavazói hajlandóság a 2009-eshez hasonló

Az RMDSZ felmérései szerint az erdélyi magyarság szavazókedve a 2009-eshez hasonló, ha ehhez sikerül további szavazókat megnyerniük, akkor elégedettek lesznek – jelentette ki hétfőn Kelemen Hunor szövetségi elnök a csíkszeredai újságírókkal tartott sajtóbeszélgetésen.

A találkozón részt vett Borboly Csaba, az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének elnöke is. Kelemen újságírói kérdésre elmondta, az RMDSZ folyamatosan készít közvélemény-kutatásokat, de keveset publikál belőlük, hiszen úgy véli, a választást nem a felmérések mutatóin, hanem a szavazás napján, május 25-én kell megnyerni.

A politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy ha a 32 romániai képviselőből 32 román megy Brüsszelbe, azt úgy fogja értelmezni egyrészt Románia, másrészt Európa, hogy itt egy olyan közösség él, amelynek nem fontos a képviselet. „És természetesen olyan döntések fognak születni az Európai Parlamentben, amely nem az erdélyi magyarság javát szolgálja majd, hanem csak azokét, akik jelen lesznek Brüsszelben, és fel tudják emelni hangjukat a saját népükért” – tette hozzá.

Kelemen elmondta: ott kell lenni, amikor az európai uniós kompetenciákról döntenek, azokat bővítik, és el kell érni, hogy az őshonos nemzeti kisebbségek kérdései is kerüljenek brüsszeli hatáskörbe. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az Európai Unió nem minden országában lehet ezt tagállami szinten rendezni – magyarázta.

„Úgy tűnik, Romániában is, ha van külső nyomás, - és ez csak Brüsszel részéről jöhet -, sokkal gyorsabban lépnek” – tette hozzá. Kelemen meglátása szerint Brüsszelben nem csak arról határoznak, hogyan kell a disznót levágni, hogyan kell az akácot kiirtani, hanem előbb-utóbb a kisebbségi kérdésekről is dönteniük kell, és az erdélyi magyarság ügyeit nem fogja más elmondani Brüsszelben, csak a mi képviselőnk. „Ott kell lennünk, és azt kell megmutatnunk, hogy életerős, a céljaiért küzdeni tudó közösség vagyunk” – mondta az RMDSZ elnöke.

Elsőáldozás lesz 25-én

Borboly Csaba a szavazás technikai részleteinek ismertetéséhez kérte a sajtó segítségét, ugyanis Csíkszéken egy erősen katolikus közösség él, amely tartja a szokásait, és május 25-én több településen is elsőáldozás lesz, így tájékoztatni kell az embereket a lehetőségekről. Mint mondta, sokan fordultak az RMDSZ Csíki Területi Szervezetéhez azzal a kérdéssel, hogy hogyan tudnak majd voksolni, ha elutaznak a választás hétvégéjén.

„Szeretném őket megnyugtatni, hogy élni tudnak szavazati jogukkal azon a településen is, ahol május 25-én tartózkodnak majd. Egyetlen teendőjük van: vigyék magukkal a személyi igazolványukat” – tájékoztatott Borboly Csaba.

Hozzátette: fontos minden szavazót elérni az információkkal, hiszen magas szavazatszámra törekszik az RMDSZ Csíki Területi Szervezete, amellyel – a brüsszeli képviselet biztosításán túl - komoly céljai vannak. Ugyanis a jelentős csíki szavazatszámmal a Bukarestben dolgozó kollégáikat szeretnék motiválni arra, hogy a megkezdett és be nem fejezett beruházásokra forrásokat szerezzenek meg, hiszen Romániában félévkor költségvetés kiegészítésre kerül sor.  

„A kormányzati szerepvállalóktól azt várjuk, hogy meglesz a honorálása a kiemelkedő részvételnek, és persze a brüsszeli képviselőink felé is vannak elvárásaink, például hogy az uniós pályázatainkat kövessék, menedzseljék a jövőben is” – mondta Borboly.

Szolidaritás a szórvánnyal

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy a szórványban, Partiumban élő magyarsággal is szolidárisnak kell lenni, ezt pedig most úgy tudja a székelység megmutatni, ha sokan elmennek szavazni a tömbmagyar vidékeken. Véleménye szerint Románia olyan sajátos módon működik, hogy a politikai gondolkodásmód, a politikai kultúra csak azt tartja számon, aki megszámolható, aki szám szerint nyomatékosan jelen van, aki erőt mutat fel. Ha ez nincs így, veszélybe kerülhetnek a magyar iskolák, intézmények, hiszen nem számolnak fajsúlyos tényezőként a magyarsággal, és ezért fontos a szórvány számára is, hogy Székelyföldön plusz szavazatokat adjanak le.

Kimaradt?