Átadták a Magyardellőt Kerelőszentpállal összekötő hidat

Borbély László jelenlétében adták át szombaton, május 10-én, azt a 128 méter hosszú hidat, amely a Marosvásárhely ipari zónájának is nevezett Kerelőszentpál községet a hozzátartozó Magyardellővel köti össze.

„Valahányszor erre járok, egy gazdag, gyarapodó vidék fogad, amely az elmúlt 25 évben rengeteget fejlődött. Utak, iskolák, focipályák épültek, épületek lettek felújítva, és most végre elkészült ez a híd is, amely két fontos közösséget és települést köt össze, és amellyel, a magyardellőiek számára egy 30 éves álom vált valóra, hiszen ezentúl nem csak komppal, de autóval is lehet a települések között közlekedni. Ennek a hídnak úgy érzem, szimbolikus szerepe is van, hiszen mi, a romániai magyar közösség tagjai is, a híd szerepét töltjük be 1989 decembere óta, a román többség, a parlament, valamint Brüsszel és Magyarország között. Azt próbáljuk elérni, hogy mind Bukarest, mind pedig Brüsszel megértse azt, hogy nekünk, erdélyi magyaroknak, jogunk van nem csak itt élni, de anyanyelvünkön érvényesülni a közoktatásban, az egészségügyben, vagy az igazságszolgáltatásban, jogunk van a közösségünk erejét és akaratát felmutatni” - fogalmazott a hídavató ünnepségen Borbély László.

Hozzátette, bár a híd kivitelezési munkálataiban igen fontos szerepe volt Simon István magyardellői polgármesternek, a projekt megvalósulása nem csak a helyi önkormányzat, de a közösség érdeme is, amely az utóbbi néhány évben csak Európai Uniós alapokból több mint 12,5 millió euró értékű pályázatokat nyert meg a község különböző infrastrukturális pályázatok terén.

A Szövetség politikai alelnöke Magyardellőn kiemelte: a Kárpát-medencében mindenki elismeri azt, hogy az RMDSZ 25 éve a legerősebb magyar érdekvédelmi szövetség Magyarország határain kívül, ezt az erőt pedig semmi nem hitelesítheti jobban mint a Szövetség mögött álló magyar közösség.

„Akkor vagyunk erősek ha összefogunk, ha nem hagyjuk, hogy megosszanak bennünket sem itthon, sem pedig Brüsszelben. Ehhez pedig arra is szükség van, hogy négyévente mindenki arra áldozzon félórát, hogy állampolgári jogát érvényesítve, a magyar egységre szavaz. 2000-ben, 158 szavazaton múlott, hogy Marosvásárhelyen elveszítettük a polgármesteri széket. Bár utólag sokan megbánták, hogy nem éltek szavazati jogukkal, de már nem volt mit tenni. Senki nem akadályozhat meg minket abban, hogy a magyar közösséget, és annak képviselőit, jelöltjeit támogassuk, élnünk kell kivívott jogainkkal. Most lehetőségünk van arra, hogy három tapasztalt, jól képzett képviselőt juttassunk az Európai Parlamentbe, egyikük épp Maros megye jelöltje, Vincze Lóránt. Juttassunk tehát minél több magyart Brüsszelbe, hiszen ha mi nem vagyunk ott, a romániai magyarság érdekeit senki nem fogja prioritásként kezelni” - szögezte le Borbély Magyardellőn.

 

Kimaradt?