Megkorbácsolták és nyolc hónapra bezárták, mert autót vezetett

Százötven korbácsütéssel és nyolc hónap elzárással sújtották Szaúd-Arábiában a hatóságok egy helybeli nőt, akit autóvezetésen kaptak a rendőrök.

A rijádi fellebbviteli bíróság engedély nélküli autóvezetés és a hatóságoknak való ellenszegülés miatt ítélte el az illetőt, aki ellen több rendőr is panaszt emelt. A biztonsági erők tagjai azt vetették az asszony szemére, hogy amikor megállították autóját, szidalmazni és ütlegelni kezdte őket.

A sivatagi királyságban amúgy nincs olyan szabály, hogy nőknek tilos vezetni, de egy sereg előírás - például, hogy nem szerezhetnek jogosítványt vagy csak férfi rokon társaságában léphetnek az utcára - lehetetlenné teszi számukra, hogy a volán mögé üljenek. Sok szaúdi nő a Szaúd-Arábiával szomszédos öbölbeli államokban szerez jogosítványt.

Fél év alatt már közel 12 millióan látták annak a szaúdi aktivistának a klipjét a YouTube-on, aki társaival Bob Marley híres dalát, a No Woman, No Cryt dolgozta át No Woman, No Drive címmel. Ezzel hívja fel a figyelmet arra, hogy a társadalmi és vallási szigoráról ismert hazájában a nők nem ülhetnek volán mögé.

https://www.youtube.com/watch?v=aZMbTFNp4wI

Az Egyesült Államokban tanult Hisám Fagíh az a cappella dalban többek közt azt énekli: hazájában a nők eddig is beülhettek a kocsiba, de csak hátra.

"Így van biztonságban a petefészkük, hogy sok gyereket tudjanak szülni" - folytatja a hagyományos szaúdi öltözetet viselő fiatalember, utalva arra, hogy nemrégiben egy imám azt mondta: a vezetés ártalmas lehet a nők petefészkére.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?