No Woman, No Drive - milliók látták a videót két nap alatt

Alig két nap alatt 3,7 millióan látták eddig annak a szaúdi aktivistának a klipjét a YouTube-on, aki társaival Bob Marley híres dalát, a No Woman, No Cryt dolgozta át No Woman, No Drive címmel. Ezzel hívja fel a figyelmet arra, hogy a társadalmi és vallási szigoráról ismert hazájában a nők nem ülhetnek volán mögé.

http://www.youtube.com/watch?v=aZMbTFNp4wI

Az Egyesült Államokban tanult Hisám Fagíh az a cappella dalban többek közt azt énekli: hazájában a nők eddig is beülhettek a kocsiba, de csak hátra.

"Így van biztonságban a petefészkük, hogy sok gyereket tudjanak szülni" - folytatja a hagyományos szaúdi öltözetet viselő fiatalember, utalva arra, hogy nemrégiben egy imám azt mondta: a vezetés ártalmas lehet a nők petefészkére.

A klipet szombaton töltötték fel a YouTube-ra. Aznap országszerte több mint egy tucat olyan videofelvételt töltöttek fel, amelyen szaúdi nők autót vezetnek szaúdi városokban, tiltakozásul a sivatagi királyságban érvényben lévő, a nők szabad mozgását korlátozó előírások ellen.

A videókat szerte Szaúd-Arábiából küldték, többek között a fővárosból, Rijádból, a nyugati országrészből, a Vörös-tenger partján fekvő Dzsiddából és az al-Ahsza oázis térségéből. Mindegyiken elfátyolozott arcú nők ültek a volánnál, és valaki - az esetek többségében egy másik nő - vette őket videóra az anyósülésről.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?