Könnyen kijátszhatják a bűnözők a telefonkártya-korlátozásokat

Nagyon könnyű kijátszaniuk a telefonos feltöltőkártyák tervezett korlátozását azoknak, akik nem szeretnék, hogy beszélgetéseiket lehallgassák román hatóságok – írja a ziarulring.ro.

A lap egy bukaresti magánnyomozó iroda igazgatóját idézte, aki szerint a szigorítások életbe lépése után valósággal virágozni fog a feketekereskedelem a feltöltőkártyák piacán. „A törvény azt nem tiltja, hogy valaki több kártyát is vegyen a saját nevére. Egyet megtart magának, a többit eladja névtelen vásárlóknak” – magyarázta a cégvezető.

Mint ismert, a kormány nemrégiben törvénytervezetet fogadott el a telefonos felöltőkártyák forgalmazásáról, az új rendelkezések értelmében csak a vásárló személyi adatainak rögzítésével adhatók el ezek.

Romániában eddig a személyi adatok rögzítése nélkül is lehetett vásárolni felöltőkártyát, azaz a vásárlónak nem kellett felmutatnia a személyazonossági igazolványát. Jelenleg 13 millió ilyen kártya van forgalomban az országban.

A nemzetbiztonsági megfontolásból elfogadott tervezet arra kötelezi a már most ilyen kártyával rendelkező tulajdonosokat, hogy utólag adják le személyi adataikat, ellenkező esetben a szolgáltató eltilthatja őket a telefonhasználattól. A tervezet a hatályba lépéstől számított hat hónap türelmi időt szab a felhasználóknak és a szolgáltatóknak, hogy szerződésben rögzítsék a személyi adatokat.

Kapcsolódók

Kimaradt?