Nyilvántartásba vennék az összes pre-pay telefonkártyát

Elfogadta szerdai ülésén a kormány a pre-pay (feltöltős) típusú telefonkártyák használatát szigorító törvénytervezetet – közölte Robert Cazanciuc igazságügyi miniszter. A szigorítás lényege, hogy ezentúl nyilvántartásba veszik a kártyavásárlók személyi adatait.

A jogszabály visszamenőleges érvényű: a jelenleg forgalomban lévő, regisztrálatlan kártyák tulajdonosainak a törvény életbe lépésétől számítva fél éven belül jelentkezniük kell a mobilszolgáltatónál a nyilvántartásba vételért. Aki azt nem teszi meg, attól a telefontársaság köteles megvonni a szolgáltatást – közölte a miniszter.

A törvénytervezet elfogadását Cazanciuc szerint a Legfelsőbb Védelmi Tanács sürgette a legutóbbi ülésén nemzetbiztonsági okokra hivatkozva. A regisztrálatlan kártyák forgalmazása ugyanis megkönnyítette a bűnözők – köztük a terroristák – dolgát, mert jelentősen megnehezítette a telefonbeszélgetéseik lehallgatását.

A tervezet a nyilvános tereken biztosított vezeték nélküli internetezés feltételeit is szigorítja. Az ilyen szolgáltatást biztosító jogi személyek számára kötelezővé teszi, hogy csak jelszó használatával csatlakozhassanak a hálózatukra, és a szolgáltatónak hat hónapig tárolnia kell az adatokat azért, hogy fél évig azonosíthatóak legyenek az ilyen nyilvános hálózatra csatlakozók.

Romániában a távközlési hatóság legfrissebb adatai szerint tavaly év végén 13,5 millió érvényes feltöltőkártya volt forgalomban. A tervezetet még a parlamentnek is el kell fogadnia, a tervek szerint 2015. január 1-jén lép hatályba.

Kimaradt?