A jó együttélés bizonyítására szólított fel a háromszéki prefektus

Összefogásra és a jó együttélés bizonyítására szólította fel Kovászna megye lakóit pénteki beiktatási ceremóniáján Marius Popică, a megye új prefektusa. "Fogjunk össze és változtassuk meg a megyéről kialakult képet. Mutassuk meg, hogy Kovászna megye, noha kicsi, biztonságban és jó együttélésben nagy és szép dolgokra képes" - idézte az új prefektus beszédét a Mediafax hírügynökség.

Marius Popicát azt követően nevezte ki a kormány Kovászna megyei képviselőjévé, hogy a legutóbbi két prefektus a megye többségét adó magyar közösség megütközését váltotta ki a magyar jelképek és a magyar feliratok elleni intézkedéseivel. Marius Popică korábban a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökség Kovászna megyei kirendeltségét vezette.

Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke korábban azt nyilatkozta, az új prefektus személyére a Szociáldemokrata Párt (PSD) tett javaslatot, de az RMDSZ-szel is tárgyaltak a kinevezésről. "Popică urat kiegyensúlyozott értelmiséginek ismerem. Nagy reménységgel fogadjuk a változást, és nyitottak vagyunk a viszonyok újrafogalmazására, a feszültségek oldására" - idézte az RMDSZ megyei elnöki tisztségét is betöltő politikust az Agerpres hírügynökség. 

Tamás Sándor egy tavaly októberben tartott sajtótájékoztatón egy 55 perről szóló kimutatást adott át a sajtó képviselőinek. Mint elmondta, a pereket Codrin Munteanu és Dumitru Marinescu, a Ponta-kormány két korábbi prefektusa indította el Kovászna megyei önkormányzatok és közösségek ellen. Ezekben a kormány megyei képviselői a székelyek szimbólumait vagy anyanyelvhasználatát támadták. A múlt héten leváltott Dumitru Marinescu, prefektus azzal védekezett, hogy minden általa kezdeményezett perben feljelentés alapján járt el.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?