Svájci támogatással javul a szatmári romák élete

Külön jelentősége van annak, ha egy  nagykövet elmegy egy olyan eseményre, amely országát hangsúlyosabban érinti – emelte ki Jean Hubert Lebet svájci nagykövet csütörtökön Szatmárnémetiben, ahol vett egy közös romaprogram indításán vett részt.

A helyi katolikus egyház szociális szervezete, a Caritas a svájciak támogatásával a következő négy esztendőben  2,7 millió svájci frank (mintegy 10 millió lej) felhasználásával legalább ezer roma származású személy szociális helyzetét, egészségügyi ellátását és életkörülményinek javítását fogja szolgálni Erdőd, Túrterebes és Nagybánya településeken.

A nagykövet beszédében külön kiemelte: nem véletlen, hogy éppen a szatmári Caritast választották partnernek, hisz az elmúlt esztendőkben már számos nagy romaprogramot vitt sikerre, köztük az említett három településen. Ám ha eddig elsősorban a roma gyermekek felemelése, nevelése, iskoláztatása volt a fő cél, most az új programmal lehetővé válik, hogy a szülők és az adott közösségben élő más hátrányos helyzetűek életkörülményein is érezhetően javítsanak.

Lökli Tünde, a Caritas igazgatója szerint a következő pályázatuk már arról szól, hogy miként biztosíthatnak valamiféle szakmát és több munkalehetőséget azoknak a roma felnőtteknek is, akik éveken át nem tudtak elhelyezkedni. A dolgok ugyanis nagyon összefüggnek, különösen egy családon és kisközösségen belül. „Mert nem lehet az, hogy a szervezet által öltöztetett és ellátott gyermekek a jól felszerelt iskolából estére egy elhanyagolt, füstös kunyhóba és éhező szülőkhöz térjenek haza” – fogalmazott Lökli, hozzátéve, a gyermekek már csak akkor tudnak változtatni otthoni helyzetükön, ha már maguk is felnőttek.

A huszonkét éve működő  erdődi Caritas óvodából és iskolából már több tucat ilyen fiatal került ki. Mintegy százan tanultak valamilyen mesterséget, s találtak munkát különböző cégeknél, hárman végeztek egyetemet, tizenketten pedig most folyatják főiskolai tanulmányaikat.

A programindító találkozón bemutatott negyedórás műsor is azt bizonyította, hogy a roma gyermekek közt semmivel sincs kevesebb tehetség, mint másoknál.

Kimaradt?