Elkészült az RMDSZ autonómiatörvény-tervezete

Elkészült az RMDSZ autonómiatörvény-tervezete – közölte kedden Kulcsár Terza József, az MPP háromszéki elnöke. A hírt a maszol.ro-nak Kovács Péter RMDSZ-főtitkár is megerősítette.

Kulcsár Terza József elmondta, a tervezetet múlt pénteken kapta meg az MPP. Ezekben a napokban tanulmányozzák és véleményezik a 18 oldalas dokumentumot, majd – a két politikai szervezet együttműködési megállapodásának megfelelően – jövő héten összeül az a munkacsoport, amelynek feladata kidolgoni a két párt szakemberei által elfogadhatónak tartott konszenzusos törvénytervezetet.

„Erre nincs határidő. Ennyi idő után néhány hét, vagy néhány hónap nem akadály”, mondta Kulcsár Terza József, aki szerint a parlament várhatóan elutasítja a tervezetet, de fontos, hogy egy olyan dokumentum készüljön, amely megfelelő módon szabályozza Székelyföld autonómia koncepcióját.

Az MPP háromszéki elnöke kifejtette: első olvasásra picit hosszúnak és helyenként hiányosnak tartják az RMDSZ tervezetét, ezért javaslatokat fogalmaznak meg, például arról, hogy a Székelyföldön begyűjtött adók helyben maradjanak, illetve az igazságszolgáltatásban legyen használható a magyar nyelv.

Kulcsár közölte: pártja vezetőjétől megbízást kapott, hogy jogászként az MPP-t képviselje a közös munkacsoportban, de ragaszkodnak ahhoz is, hogy az SZNT szakembere is vegyen részt ebben a munkában. Az elképzelések szerint amint elkészül a konszenzusos törvénytervezet, közvitára bocsájtják.

Paritásos bizottság

Kovács Péter a maszol.ro kérdésére emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ és az MPP együttműködési megállapodás egyik pontja a törvénytervezetet elemző közös szakértői munkacsoport létrehozása. A főtitkár tájékoztatása szerint a testület paritásos alapon négy vagy hat szakemberből áll majd.

Közölte, az RMDSZ-nek nincs kifogása az ellen, hogy a bizottságba SZNT-s szakember is bekerüljön. „Mi nem szólunk bele, hogy ebbe a bizottságba az MPP kit nevesít. Jelölhetnek SZNT-st is, aki azonban a polgári pártok képviseli a testületben” – mondta Kovács Péter.

Kapcsolódók

Kimaradt?