SZNT: ezek nem hiányozhatnak az RMDSZ autonómiatervezetéből

Sajtónyilatkozatban közölte pénteken a Székely Nemzeti Tanács (SZNT), hogy álláspontja szerint mi nem hiányozhat semmiképpen abból a törvénytervezetből, amelyet a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) készül benyújtani a parlamentbe.

Az Izsák Balázs SZNT-elnök által jegyzett nyilatkozat szerint nem képezhetik vita tárgyát a Székelyföld határai. "A majdani autonóm régiónak a történelmi Székelyföldből és vele szomszédos magyar többségű településekből kell állnia" - nyomatékosította az autonómiáért küzdő tanács. Álláspontja szerint a Székelyföld határait a hozzá tartozó városokban és községekben megtartott népszavazásnak kell véglegesítenie. Az így meghatározott Székelyföldnek egyben önálló fejlesztési régiónak kell lennie.

Az SZNT szerint nem képezheti vita tárgyát, hogy a Székelyföldön a magyar nyelvet is hivatalos nyelvvé kell minősíteni, a román nyelvvel azonos jogállást kell annak biztosítani. Az SZNT a székely székek (székelyek közigazgatási területei) megőrzését is sérthetetlen alapelvnek tekinti. 

 Álláspontja szerint a Székelyföld régiónak a művelődésen és az oktatáson túl megannyi területen kell jogszabály-alkotási és végrehajtói hatásköröket kapnia. E területek közé sorolta többek között a közigazgatást, a közrend fenntartását, a regionális és helyi érdekeltségű köztulajdon kezelését, a műemlékvédelmet, a helyi adók és illetékek ügyét, a környezetvédelem, a területrendezés, az erdőgazdálkodás, a vadgazdálkodás, a vízgazdálkodás, a bányászat, az energiagazdálkodás, a mezőgazdaság és a tömegtájékoztatás kérdését is.

Elengedhetetlennek tekinti, hogy a Székelyföld regionális parlamentjét szabad, általános, közvetlen és titkos szavazással válasszák meg. Az SZNT ugyanakkor közölte: kész részt venni "egy javító szándékú vitában, a tervezet népszerűsítésében és társadalmi elfogadtatásában, de akár az elkészítésében is".

Izsák Balázs az MTI-nek elmondta, bíznak abban, hogy az RMDSZ műhelyében készülő autonómiatörvény-tervezet ugyanezekre az alapelvekre épül. Az SZNT-elnök hozzátette, korábban az RMDSZ több vezetője biztosította arról, hogy a Székely Nemzeti Tanács szakértőit is bevonják a törvénytervezet megalkotási folyamatába, egyelőre azonban nem keresték ez ügyben velük a kapcsolatot.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a szövetség májusi csíkszeredai kongresszusán jelentette be, hogy törvénytervezetet készítenek Székelyföld területi autonómiájáról. A székelyek október 27-én tartott nagy menetelése után Borbély László RMDSZ-alelnök elmondta, két hónap múlva elkészül a törvénytervezet.

Kapcsolódók

Kimaradt?