Túlzásnak tartja a magyar állampolgárok kitiltását Borbély

Egyetért a szélsőséges magatartású személyek felelősségre vonásával, ám túlzásnak tartja a négy magyar állampolgár Romániából való kitiltását Borbély László. Az RMDSZ politikai alelnöke erről csütörtöki, Temesváron tartott sajtótájékoztatóján beszélt.

„A nemzetközi porondon is gyakran találkozunk nacionalista kormányokkal, és ezek szélsőséges megnyilvánulásaival. Gondoljunk csak Hollandiára, amelynek szélsőséges kormánya, belső politikai stabilitásának megőrzése végett, 2011-ben megvétózta Románia Schengen-csatlakozását. Szerencsére Romániában most egy kiegyensúlyozott koalíció van hatalmon, az erősen nacionalista pártok egy ideje nem kaptak támogatást a kormányzáshoz. Ez egyrészt azt jelenti, hogy a szavazópolgárok okosan döntöttek amikor az urnákhoz járultak, másrészt pedig azt is, hogy az RMDSZ sikeres tárgyalási politikát folytatott az elmúlt évek során” - fogalmazott Borbély.

A politikai alelnök szerint a március 10-i marosvásárhelyi megemlékezés békés keretek között zajlott, a hazafelé tartó résztvevők incidenseit a média fújta fel, elsősorban azáltal, hogy a kelleténél nagyobb figyelmet szentelt ezeknek.

„Marosvásárhely lakossága eldöntötte, hogy az etnikai konfliktusoknak nincs mit a városban keresniük. Éppen ezért az RMDSZ is visszautasított mindenféle szélsőséges megnyilvánulást, mint ahogyan azt is, hogy egyesek pártpropagandára használják ki ezeket a rendezvényeket, és különböző szórólapokat, újságokat osztogassanak, felesleges feszültséget keltve nálunk” - hangsúlyozta Borbély. 

Kapcsolódók

Kimaradt?