Kolozsváron ért véget Áder János erdélyi körútja

Kolozs megyébe látogatott Áder János, Magyarország köztársasági elnöke szerdán, háromnapos erdélyi körútja végén. Bonchidán, Válaszúton és végül Kolozsváron sétált körbe feleségével, Herczegh Anitával, ahol a Házsongárdi temetőt és a Szent Mihály-templomot tekintették meg.

Bonchidán Hegedüs Csilla, a Transylvania Trust Alapítvány ügyvezető igazgatója mutatta be a köztársasági elnöknek az erdélyi Versailles-ként is emlegetett Bánffy-kastélyt, ahol Építettörökség-felújító Szakképző Központot hoztak létre. A kastély felújításához hétmillió euróra volna szükség.

Válaszúton Kallós Zoltán 88 éves néprajzkutatót keresték fel, ahol a néprajzi múzeumot és a szórványkollégium láthatták közelebbről. Újságírói kérdésre Kallós elmondta, sokan el sem tudják képzelni, milyen fontos munkát végeznek a múzeumban és a kollégiumban, ezért a hasonló látogatások mindig fontosak.

Délután Áder János és felesége Magdó János főkonzul társaságában, Gergely Erzsébet, a Házsongárd Alapítvány vezetőjének irányításával több, az 1848-as eseményekhez fűződő emlékhelyet tekintett meg, de Kós Károly, Jósika Miklós, Dsida Jenő, Brassai Sámuel sírjait, az iktári Bethlenek kriptájánál is tiszteletét tette. Ezt követően a Szent Mihály-templom kertjében állított Márton Áron szobornál is megjelent, majd részt vett a misén. Az államelnök nem nyilatkozott a sajtó képviselőinek.

Kapcsolódók

Kimaradt?