A Székely Nemzeti Múzeumba látogatott Áder János

Áder János kedden a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum meglátogatásával folytatta erdélyi körútját. Miután hétfőn este Sepsiszentgyörgyön megnézte a Hamlet című színházi előadást Magyarország köztársasági elnöke felesége kíséretében kedden megtekintette a 200 éve született székely ágyúöntő, Gábor Áron tiszteltére létrehozott kiállítást, majd beírt a múzeum vendégkönyvébe.

Áder János a múzeumban átvette a háromszéki elöljárók ajándékát, egy Gábor Áron portrét, a „Descriptio Transilvaniae” könyvet és a 550 éve város Sepsiszentgyörgy nevű kiadványt. A háromszéki vendéglátók Áder János feleségének, Herczeg Anitának egy fából készült népi motívumokkal festett ékszeres ládikát ajándékoztak.

A háromnapos magánlátogatáson Erdélyben tartózkodó magyar köztársasági elnök kedden a csernátoni Haszmann Pál múzeumot is meglátogatta, illetve Kézdivásárhelyen megkoszorúzza az 1848-49-es szabadságharc székelyföldi hősének, Gábor Áron ágyúöntő mesternek a szobrát. Programja szerint Áder János a Háromszék és Csíkszék közötti Nyergestetőn kopjafát állít a szabadságharc egyik emlékezetes ütközete helyszínén.

Szerdán meglátogatja a bonchidai Bánffy-kastélyt, és válaszúti kúriájában keresi fel Kallós Zoltán néprajzkutatót. A köztársasági elnök szerdai kolozsvári programjában szerepel egy séta a Házsongárdi temetőben, valamint a Szent Mihály plébániatemplom meglátogatása.

Kovászna megye tanácsának elnöke, Tamás Sándor elmondta: Áder János magánlátogatáson van, ezért nem találkozik helyi hatóságokkal román állami intézményekben, vagy a helyi közigazgatási egységekben.

Kapcsolódók

Kimaradt?