Ma 30 éves az első okostelefon

Ma pontosan 30 éve, hogy megjelentette első inkább telefonnak, mintsem mobilnak mondott készülékét a Motorola. Négyezer dollárba került.

Az utóbbi években elképesztő fejlődésen mentek keresztül a mobilok: a kezdeti idők több kilós készülékei mára kisebbek és laposabbak lettek, a bennük rejlő tudás pedig fokozatosan bővült. Olyannyira, hogy napjaink mobilkészülékei egyre kevésbé töltik be hagyományos szerepüket, hiszen inkább internetezésre, zenehallgatásra vagy netán fotózásra használjuk őket, semmint telefonálásra.

Négyezer dolláros játékszer

A világ legelő mobiljának elkészítésekor feltehetően a Motorola sem gondolta, hogy a fejlődés ide vezet majd, pedig a gyártó elsők között indította útjára a mobil őrületet a ma éppen 30 évvel ezelőtt piacra dobott DynaTAC 8000X nevű „telefonjukkal”.

A mobilnak mondjuk kevésbé nevezhető készülék akkortájt inkább a módosabbak játékszerének számított, nemcsak 4000 dolláros ára miatt, hanem mert feltöltése jóval tovább tartott, mint ameddig használni lehetett, így a telefonnal járó költségek egy kisebb lakás rezsijének feleltek meg.

A DynaTAC 8000X egyébként egészen sikeresnek számított, az Ameritech egy évben értékesített mobiljainak mintegy 10 százalékát ugyanis, a Motorola monstrum telefonja tette ki.

Mi sem kívánhatnánk többet, isten éltesse!

Kapcsolódók

Kimaradt?