Jöhetnek az egységes mobiltöltők Európában

Az EU-ban forgalmazott összes mobiltelefonhoz használható, egységes töltőt kell kifejleszteni az Európa Parlamenti képviselők szerint, akik a rádióberendezésekről szóló jogszabályok felülvizsgálatáról szavaztak. A jogszabálytervezetről már informális megállapodás született az Európa Tanáccsal – írja az Index.

Az irányelvtervezet rádióberendezések, így például mobiltelefonok, autónyitók és modemek piaci bevezetéséről fogalmaz meg egységes szabályokat. Célja, hogy a szabályozás tartsa a lépést az egyre több és egyre változatosabb készülékkel, garantálja, hogy azok nem zavarják egymást, és megfelelnek az alapvető egészségügyi és biztonsági feltételeknek, írja az Európai Parlament tájékoztatási irodája.

A képviselők módosításai mellett a jogszabálytervezet szerint az egységes töltővel való kompatibilitás alapvető elvárás lesz. Azonban az Európai Bizottság dönti majd el, hogy a rádióberendezések mely csoportja köteles megfelelni ennek a követelménynek. A képviselők szerint mindenesetre az egységes töltőkkel csökkennének a vásárlók költségei, és kevesebb feleslegessé vált töltőt kellene kidobni.

Kimaradt?