Erdély Béla: Izsák az autonómiakövetelőktől határolódott el

A maszol.ro-nak szerdán nyilatkozó Szávay István országgyűlési képviselő után Erdély Béla, a Jobbik kolozsvári fiókszervezetének elnöke is támadja a hétfői marosvásárhelyi autonómiatüntetés főszervezőjét, Izsák Balázst, amiért elhatárolódott a magyarországi párttól.

Erdély Béla szerint az SZNT elnöke nem csak a Jobbiktól határolódott el, hanem az autonómiát követelők többségétől is azzal, hogy aktuálpolitikai megfontolásokat követve módosította eddigi álláspontját. „A Jobbiktól való elhatárolódás ennek a folyamatnak csupán mellékzöngéje” – jelentette ki a maszol.ro-nak.

Szávayhoz hasonlóan a kolozsvári jobbikos politikus is azzal érvel, hogy a párt nem kampánycélokból mozgósított szórólapjain a marosvásárhelyi tüntetés előtt. Szerinte ezt kellett volna tennie minden magyarországi pártnak. „Azonban ez elmaradt, minket pedig vádakkal illettek köszönet helyett” – jelentette ki.

A Jobbik romániai betiltására vonatkozó államfői javaslatról Erdély Béla azt mondta: Vona Gábor pártelnök és Szávay István a marosvásárhelyi menet végén békésen vonult fel, tehát Băsescu rágalma alaptalan és hazug. „Traian Băsescu a saját, egyébként magyarellenes pártjának népszerűségét akarja így növelni. A Jobbikkal kapcsolatban a teljesen téves, sőt hazug sajtóértesülésekre hagyatkozva fogalmazta meg véleményét” – fogalmazott a politikus.

Kérdésünkre, hogy mennyire segítették az autonómia ügyét a tüntetők és a rendfenntartó erők közötti incidensek, Erdély Béla leszögezte: nem jobbikosok dulakodtak a csendőrökkel. „A járdára kényszerített vonulás eleve provokáció volt a hatóságok részéről. Egyértelmű volt mindenki számára, hogy a rend őrei egyáltalán nem a tömeg biztonságát, hanem inkább a felvonulást tiltó diszkriminatív politikai döntés betartására törekedtek” – jelentette ki.

Kapcsolódók

Kimaradt?