Bűnvádi panaszt emeltek Izsák Balázs ellen

Bűnvádi panaszt emelt az ügyészségen a magyarellenes akcióiról ismert Bogdan Diaconu Izsák Balázs, a hétfői marosvásárhelyi megemlékezés és autonómiatüntetés főszervezője ellen – közölte a Realitatea TV. Feljelentésében a szociáldemokrata képviselő az alkotmányos rend megdöntésére tett kísérlettel, diszkriminációra való uszítással és bűncselekményekre való felbujtással vádolja a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnökét.

A román politikus szerint az SZNT törvénytelen demonstrációt szervezett Marosvásárhelyen. Felidézte, hogy Izsák Balázs a polgármesteri hivatal korábbi tiltása ellenére „polgári sétára” szólította fel a székely vértanúk obeliszkjénél megemlékező tömeget. Az obeliszktől a főtérig vonuló tüntetők szerinte románellenes jelszavakat skandáltak, „zászlórudakkal és kardokkal fenyegették meg” a csendőröket.

Diaconescu szerint azonban Izsák „fő bűne” az, hogy nyilvánosan Székelyföld területi autonómiáját követelte. Ez szerinte „nyilvánvalóan” a román alkotmányos rend megdöntésére irányuló kísérletnek minősíthető.

Izsák Balázs a maszol.ro-nak adott keddi interjúban elmondta: fenntartja, hogy a felvonulás törvényes volt, és közölte, hogy az SZNT jogi lépéseket fontolgat a tiltó polgármesteri határozat miatt.

Kedd este közleményt adott ki, amely szerint tiltásra, korlátozásra nem lehet párbeszédet építeni, annak csakis a nem kívánt, kisszámú, ám a zavarkeltésben hatékony szélsőséges elemek megjelenése lehet a következménye. „A szervezők nevében egyformán elhatárolódunk az alapvető emberi jogokat sértő, valamint a békétlenséget, ellenségeskedést szító magatartástól" – olvasható állásfoglalásában.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?