Izsák Balázs: idegen célokat nem kívánunk szolgálni

„A mi rendezvényeinken nincs keresnivalója olyanoknak, akik dulakodni akarnak, a mi céljainktól idegen célokat nem kívánunk szolgálni” – jelentette ki a maszol.ro-nak Izsák Balázs a marosvásárhelyi autonómiatüntetésen jelenlévő hatvannégy vármegyés fiatalokról. Az SZNT elnökének gyorsértékelője.

Elérte-e a célját a hétfői marosvásárhelyi autonómiatüntetés?

Én ezt a rendezvényt sikeresnek tartom. Incidensek nélkül zajlott le. Voltak szervezési nehézségeink a tavalyi felvonuláshoz képest, ezek az idei tiltásokkal magyarázhatóak. Az autóbuszokat nem engedték be a főtérre. Így a vidékről érkezetteknek nem volt hová menniük, amikor a tömeg a főtérre érkezett. Így tumultus keletkezett, vissza kellett vezetni az embereket az autóbuszokhoz.

Ebben a „tumultusban” jelen voltak a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) tagjai, akik uniós zászlót égettek a főtéren, petárdáztak, dulakodtak a csendőrökkel. Erről ön mit tud?

A Székely Nemzeti Tanács senkivel nem dulakszik.

Nem az SZNT dulakodott, hanem a tömegbe keveredett hatvannégy vármegyések.

Én erről semmit nem tudok. Végig kapcsolatban voltunk a csendőrökkel, nekem nem jeleztek ilyen incidenseket. Ha valóban így volt, akkor én ezt sajnálatosnak tartom, hiszen az SZNT világossá tette mindenki számára, hogy a jog és a demokrácia útját járjuk. A mi rendezvényeinken nincs keresnivalója olyanoknak, akik dulakodni akarnak.

Hogyan lehet a hasonló incidenseket jövőre elkerülni?

Most is, a tavaly is felhívtam a figyelmet arra, hogy a mi céljainktól idegen célokat nem kívánunk szolgálni a rendezvényünkön. Bízom abban, hogy az emberek megértik: nincs helye közöttünk azoknak, akik botrányért gyűlnek, ezt keresik. Lehetnek olyan csoportok, akik önmaguk nem képesek megmozgatni ennyi embert, akiknek hívó szavára nem gyűl össze húsz ember sem. Az ilyen csoportok a székely közösség autonómiatüntetése által keltett hullámra is fel akarnak ülni.

Szavai vonatkoztathatóak a Jobbik vezetőire, Vona Gáborékra, akik szintén ott voltak a hétfő esti tüntetésen?

Én nem láttam őket. Korábban elmondtam már a véleményem a Székelyföldön terjesztett jobbikos szórólapokról. Ezt az ügyet velük lezártnak tekintem.

A rendőrség és a csendőrség képviselői is azt nyilatkozták hétfőn délelőtt, hogy az SZNT által szervezett „polgári séta” is törvényellenes. Számít-e büntetésre?

Romániában élünk, minden lehetséges. Eddig még nem jelezték. De fel vagyunk készülve rá, olyan értelemben, hogy jogi ellenlépéseket tervezünk. Azt is fontolgatjuk, hogy a gyülekezési jog korlátozása miatt is jogi ellenlépéseket tegyünk.

Ez a korlátozás is lehet az oka annak, hogy a résztvevők száma messze nem érte el a tavalyi részvételt?

Idén azért is lehettünk kevesebben, mert most hétfőre esett március 10. Ez munkanap, a távollakók ilyenkor nehezebben mozdulnak. Hozzájárulhatott ehhez a tüntetés engedélyezése körüli huzavona is. Most is hangsúlyoznám azonban, hogy a gyülekezési joga nem engedélyhez, hanem előzetes bejelentéshez kötött, amit mi megtettünk.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?