Megmenekült a bűnvádi eljárás elől Daniel Chițoiu

Elutasította kedden a képviselőház az ügyészségnek azt a kérését, hogy indulhasson bűnvádi eljárás a korrupcióval gyanúsított Daniel Chițoiu volt pénzügyminiszter ellen. A politikus mentelmi jogának megvonását csak 108 képviselő támogatta, 248-an ellene szavaztak – számolt be a Mediafax.

A volt pénzügyminisztert hivatali visszaéléssel és bűnszövetkezet támogatásával gyanúsítják ugyanabban a korrupciós ügyben, amely miatt korábban Dan Radu Rușanut, a Pénzügyfelügyeleti Hatóság (ASF) elnökét is őrizetbe vették.

Előzőleg az ügyészség bizonyítékait áttanulmányozó jogi bizottság nem javasolta a bűnvádi eljárás engedélyezését. A voksolás előtt Chițoiu  frissen ellenzékbe vonult liberális párttársai és a többi ellenzéki párt képviselői is azt mondták, nem fogják akadályozni az igazságszolgáltatást, és lehetőséget akarnak biztosítani a politikusnak arra, hogy bíróság előtt bizonyítsa ártatlanságát.

A hírtelevíziók ezekből a nyilatkozatokból arra következtettek, hogy a szociáldemokraták körüli, a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget is magába foglaló új kormánytöbbség döntött úgy, hogy Chițoiu ellen nem indulhat bűnvádi eljárás.

A román igazságszolgáltatás reformját és a korrupció visszaszorítását az ország uniós csatlakozása óta figyelemmel kísérő Európai Bizottság több ízben bírálta a parlamentet amiatt, hogy rendszeresen megakadályozza a törvényhozói mandátummal is rendelkező volt kormánytagok elleni bűnvádi eljárásokat.

Kapcsolódók

Kimaradt?