Őrizetbe vették a pénzügyfelügyelet elnökét

Őrizetbe vette kedden a korrupcióellenes ügyészség (DNA) a Pénzügyfelügyeleti Hatóság (ASF) elnökét. Dan Radu Rușanut bűnpártolással gyanúsítják a Carpatica Asig biztosítótársaságnál történt bűncselekményekkel kapcsolatban. Ugyanebben az ügyben bűnvádi eljárás engedélyezését kérte a DNA a parlamenttől Daniel Chițoiu képviselő, volt pénzügyminiszter ellen is.

A Carpatica Asig társaság Ilie Carabulea tulajdonában van. Az üzletembert már korábban őrizetbe vették, és azzal gyanúsítják, hogy megvásárolta az ASF vezetőtanácsának több tagjának befolyását cége megmentése érdekében. A Carpatica Asig ugyanis sorozatosan megszegte a biztosítási piacot szabályozó előírásokat, így a hatóság bármikor felfüggeszthette volna a működését.

Ezt a DNA keddi közlemény szerint úgy akart elérni, hogy elmozdítja helyéről a Romániában működő biztosítók tevékenységének ellenőrzéséért felelős ASF-alelnököt, Daniel George Tudort és egy olyan személyt – a befolyása alatt lévő Marian Mârzacot – neveztet ki helyére, aki szemet huny a Carpatica Asig visszaélései fölött.

Az ügyészek szerint itt jött be a képbe Dan Radu Rușanu és Daniel Chițoiu. ASF elnökének kezdeményezésére a pénzügyminiszter a hatóság működését szabályozó törvény módosítására tett javaslatot a kormánynak. Az előterjesztett sürgősségirendelet-tervezet olya kritériumokat szabott meg az ASF alelnöki tisztségének betöltésére, amelyeknek az ellenőrzésekkel megbízott alelnök, Daniel George Tudor történetesen felelt meg.

A bukaresti törvényszék kedden dönt Dan Radu Rușanu 29 napos előzetes letartóztatásáról. Rușanut a Nemzeti Liberális Párt (PNL) javasolta az ASF élére.

A Carpatica biztosító miatt az ügyészek korábban Daniel Chițoiu felesége ellen is bűnvádi eljárást indítottak. A vádhatóság szerint Laura Elena Chițoiu a felügyelet egyik igazgatójaként tavaly nyáron közbenjárt azért, hogy a biztosító igazgatója a felügyeletnek olyan vizsgáztató bizottsága elé kerüljön, amely kevésbé szigorúan mérte fel az igazgató felkészültségét. A többrendbeli befolyás vásárlásával gyanúsított Carabulea, valamint Mârzac január végétől előzetes letartóztatásban vannak. Őket bűnszövetkezet létrehozásával is gyanúsítják.

Kimaradt?