Magyar okosóráért rajong a világ

Balogh Gábor magyar tervező okosóra-koncepcióját dicséri a The Verge című amerikai újság egy cikke. A hvg.hu szerint a lap azzal dícséri a magyar tervezőt, hogy eddig csak ő házasította az okosórát a hagyományos órák külsejével.

A Triwa gyártó Havana típusú órájáról van szó, Balogh a cég engedélyével használta fel a terméket az ötletéhez: "Az én elképzelésem szerint a felhasználói felület nem kap saját stílust, hanem az órához igazodik." A lényeg az, hogy az óra számlapja alakul át akkor, ha az órához csatlakoztatott telefonnak valami mondanivalója van a számunkra, vagy ha valami olyan alkalmazást használnánk, amiben az óra segíteni tud. Ha ilyen épp nincs, az óra megmarad órának.

Hogy az eddig bemutatott okosórák csapdáit elkerülje, a magyar tervező az irányítást nem érintőkijelzővel vagy hangirányítással oldaná meg, hanem az órákon amúgy is jelen lévő gombokkal és az amúgy a felhúzást és az óra pontos beállítását szolgáló koronával. A korona, vagyis a tekerhető gomb kapná a legnagyobb szerepet, ezzel lehetne kiváltani az érintőképernyőt. Ezt használva lehetne görgetni a képen látott információkat, illetve ez segítene közlekedni a menükben is.

Az érintőképernyő kiváltása azért is fontos, hogy az óra használója ne takarja ki folyamatosan az információ egy részét. "Az óra mérete nagyon behatárolja a lehetőségeket, ezért fontos, hogy nem kell túl okosra csinálni egy órát. Szerintem az órák elsősorban ékszerek, és szerettem volna egy olyan új lehetőséget kitalálni, ami nem idegen az óráktól amúgy sem."

Balogh azonban dizájner és nem mérnök, így van néhány olyan technikai akadály, amit még le kell küzdeni. Az egyik ilyen a kör alakú kijelzők esete: bár előállításuk nem lehetetlen, nem nagyon gyártanak mostanában ilyesmit sehol. A szerkezetben nemcsak a kijelzőnek és az elektronikának, de a működést biztosító energiaforrásnak is helyet kéne ráadásul szorítani, mindezt egy olyan kis helyen, ahová a karórák mechanikus szerkezete is csak alig fér el.

A projekt eredeti oldalára 140-nél is több komment érkezett eddig, ezek többsége egy-két szóban foglalja össze a lényeget: Balogh végre megértette, hogy mit is akarnak az emberek akkor, amikor okosóráról beszélnek. Már csak az kell, hogy a Samsung, az Apple vagy akármelyik más, nagy gyártó felfigyeljen a tervező ötleteire.

Kimaradt?