Folytatódik az egyenruha-háború a Mikesben

Nem hagyják magukat a szülők a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceumban, többen az iskola igazgatónőjéhez fordultak a kéréssel: gondolják újra az egyenruha bevezetését. A vezetőségtől ígéretet kaptak erre.

A maszol.ro-hoz eljuttatott közleményben az áll, „a 2014. február 12-i szülőbizottsági gyűlésen történt szavazás – mely megerősíthette a Mikes vezetőtanácsában született többségi döntést a kötelező egyenruháról – gyakorlatilag úgy valósult meg, hogy az osztályképviselőknek előzőleg nem állt módjukban osztályközösségük véleményét kikérni, és ez alapján voksolni. Így a szülőbizottsági szavazás, bár formailag megtörtént, tartalmilag – szerintünk – hiteltelen volt.”

Véleményük szerint az egyenruha bevezetése túlságosan fontos kérdés a diákok fejlődését tekintve, ezért az eddigieknél kiterjedtebb tájékoztatásba és konzultációba kellene kezdeni az iskola diákjaival és szülői közösségével együtt, a végleges döntéskor pedig figyelembe venni a szülők aláírással megerősített álláspontját.

A Kerekes Dóra igazgatónővel folytatott beszélgetésről azt írják, megismerték az álláspontját, de nem rejtették véka alá, hogy „az uniformis minden időkben az alapvető emberi eszmék legfontosabbika, a szellemi szabadság béklyójának bizonyult.” A mintegy kilencven szülő által aláírt kérést az igazgatónő még a hónap folyamán az iskola vezetőtanácsa elé terjeszti, a témát tárgyaló gyűlésen az egyenruhát ellenző szülők is képviseltethetik magukat.

Váncsa Jenő, az egyik aláíró a maszol.ro-nak elmondta, nagyon sok mindenben egyformára akarnak minket nevelni, és ezen is el kellene gondolkozni, hogy jó vagy sem. Az uniformis ellen már iskolás korában is lázadozott.

„Tüntettem ellene a megjelenésemmel, a kopasz fejjel, amikor nekünk kellett egyenruhában járni. Egy kitűzőt el tudok képzelni a ruha helyett, ami az iskola területén kötelező, de amit utána le lehet venni, amikor a városban járnak a diákok” – magyarázta. Hozzátette, véleménye szerint az iskola elsődleges feladata a tudás átadása, és semmiképpen sem olyan külső jegyek viselésének kényszerítése, amelyeket mi sem hordanánk szívesen magunkon.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?