Egy autóbusz nagyságú aszteroida száguld el a Föld mellett

Csak hat napja fedezték fel, hogy a 2014 DX110 jelű aszteroida ismét a Földhöz közelít, és éppen a Hold pályáján belülre kerül. Ütközéstől nem kell tartani, az objektum 345 ezer kilométerre lesz tőlünk – írja az Origo.

A körülbelül harminc méter átmérőjű objektumot február 28-án azonosították a csillagászok a Pan-STARRS teleszkóprendszerrel. Az azóta elvégzett és az angliai Great Shefford Obszervatóriumban pontosított pályaelemzésekből kiderült, hogy az aszteroida szerda este romániai idő szerint 23 óra 6 perckor lesz a legközelebb a Földhöz, amikor 345 600 kilométer távolságban, a Hold pályáján belül fog mellettünk elhaladni.

Az objektum nem veszélyezteti a Földet, és biztosan nem csapódik be a Holdba sem, mégis szerepel a NASA potenciálisan veszélyes aszteroidákat gyűjtő listáján. Az űrügynökség csillagászainak elemzése szerint ugyanis egy az egymillióhoz az esélye annak, hogy 32 év múlva, 2046. március 4-én eltalálja a Földet. További elemzések nyomán rendszerint tovább csökken a becsapódás esélye.

Kimaradt?