Vonulva „mennek haza” a Székely Szabadság Napján?

Elmarad Marosvásárhelyen a március 10-i Székely Szabadság Napjára tervezett felvonulás – jelentette be mai sajtótájékoztatóján Izsák Balázs és jogi képviselője Kincses Előd. A bírósági döntést megfellebbezni nem maradt idő, utolsó reménye a szervezőknek az, hogy közbelép a prefektus.

A tavalyi tapasztalat alapján a szervezés megfelelő ütemben halad, ami a március 10-i megemlékezést illeti, ám a rendezvény második felét nem tartják meg – mondta Izsák Balázs. A Székely Nemzeti Tanács elnöke a maszol.ro érdeklődésére elmondta, bár sokan ennek ellenére is szeretnék a menetelést megtartani, az SZNT törvénytisztelő és nem egy anarchista szervezet, a bírósági döntést is tudomásul veszi és tiszteletben tartja. „Miután végetér a megemlékezés, a koszorúzás, bejelentjük, hogy ezzel vége és arra kérjük a résztvevőket, térjenek haza. A továbbiakért nem felelünk” – válaszolta arra a kérdésünkre Izsák, hogy mi lesz, ha mégis egyesek ragaszkodva a meneteléshez, felvonulnak.

Kincses Előd szerint „teljesen elképesztő a határozat”, amelyben a polgármester megtiltja a felvonulást. Mert, „ha összegyűl harmincezer ember, hogyan távozik a Székely Vértanúk Emlékoszlopától?”, valamilyen módon, valamilyen útvonalon ugyanis haza kell onnan mennie a tömegnek és akkor a csendőrség mily módon állapítja meg, hogy ki „vonul”, illetve ki megy hazafelée. Az ügyvéd elmondta, a miniszterlenökhöz fordultak, értesítse a megye prefektusát, hogy a polgármerster törvénytelen döntését érvényesítse. Bár ezt korábban is kérték a kormány megyei képviselőjétől, azzal hárította el a kérvényt, hogy folyamatban van a per és nem határozhat.

Az ügy azonban március 10-én sem zárul le – figyelemzetett az SZNT elnöke. Izsák Balázs ugyanis mindent megtesz, hogy hasonló többet ne fordulhasson elő, a megemlékezést követő napokban már kérvényezni fogják a következő évi megemlékezés és felvonulás engedélyeztetését.

Kapcsolódók

Kimaradt?