Florea nem akar csatateret Marosvásárhelyen

Nem akarja Marosvásárhelyt „csatatérré” változtatni a Dorin Florea polgármester, aki annak ellenére, hogy a tavaly engedélyezte, most ellenzi a Székely Szabadság Napi felvonulást a városban.

A március 10-i marosvásárhelyi koszorúzások, ünnepi szónoklatok ellen nincs kifogása a polgármesternek, az ellen sincs, hogy Székelyföldről autóbuszokkal jöjjenek a megemlékezők, és „sétáljanak a város utcáin”. Dorin Florea szerint „ezt senkinek nem tiltjuk meg, jogában áll mindenkinek bárhol sétálni, csak a felvonulást ellenezzük” – válaszolta az elöljáró szerdán az újságírók érdeklődésére, hogy miért nem engedélyezi a Székely Nemzeti Tanács március 10-re tervezett Székely Szabadság Napján a marosvásárhelyi felvonulást.

Florea elmondta, csupán aláírta az illetékes városházi bizottság döntését. A helyi és megyei rendőrség, csendőrség, tűzoltóság képviselőiből álló testület ugyanis arra az elhatározásra jutott, hogy az idén nem engedélyezi a főtér és a Székely Vértanúk Emlékoszlopa közötti útszakaszon tervezett menetelést. A prefektusnak szánt írásos üzenet átadását is feltételekhez kötötték: csak korlátozott számú, tíztagú csoport adhatja azt át a dokumentumot kormánymegbízottnak.

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke az MTI-nek szerdán elmondta, megtámadják a bíróságon a polgármester átiratát. Az SZNT elnöke arra hivatkozott, hogy a polgármester tiltó rendelkezése a törvény által megszabott határidő után érkezett, és egy bejelentett rendezvény programját csak a szervezők beleegyezésével lehet módosítani. 

A polgármester azzal  magyarázta a döntést, hogy nem akar Marosvásárhelyen etnikai feszültséget. Mint mondta, ugyanarra a napra a román Új Jobboldal szélsőjobboldali alakulat is kérte a rendezvényének az engedélyeztetését, az sem kapott zöld utat. „Az Új Jobboldal egy csoportja a tavaly is megjelent Marosvásárhelyen, annak ellenére, hogy tavaly sem engedélyeztük a rendezvényüket. Próbáltak konfliktust gerjeszteni, ami nem sikerült nekik” – magyarázta a polgármester döntésének okait. Ezek mellé fontosnak tartotta azt felsorakoztatni, hogy míg tavaly szombati napon került sor a március 10-i felvonulásra, az idén ez hétköznapra esne, ami nagyon megzavarná a város forgalmát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?