A trikolóros fejpánt után egyenruha-botrány Háromszéken

Újra etnikai feszültségek gerjedtek a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor iskolában. A tanintézmény tavaly az országos méretűre dagadt trikolóros fejpánt-botrány révén lett ismert.

Ezúttal a hivatásos feljelentőként ismert Dan Tănasă blogjára hivatkozva a Realitatea hírcsatorna azzal szítja a kedélyeket, hogy a román diákokat székely szimbólumokat tartalmazó egyenruha viselésére kötelezik.

A kovásznai iskola vezetőtanácsa a diáktanács kérésére ezen a héten fogadta el a kék színű, az iskola címerét tartalmazó pólót és inget egyenruhaként, számol be a Székely Hírmondó, amely Becsek Éva igazgatóra hivatkozva azt is közli, hogy az egyenruha viselése nem kötelező, csak javasolt.

Az egyenruhán lévő címer felül kék mezőben aranyszínű napot és holdat ábrázol, középen a Sic itur ad astra (Így jutni el a csillagokig) latin nyelvű jelmondat olvasható, alul pedig vörös alapon egy nyitott könyv látható. A bukaresti hírcsatorna állítása szerint a román diákok azért nem hajlandóak hordani az egyenruhát, mert a címer székely szimbólumokat – napot és holdat tartalmaz.

Mint ismert ugyanebben a kovásznai iskolában tavaly amiatt tört ki országos botrány, mert egy nevű román diáklány március 15-én, a magyar nemzeti ünnepen román nemzeti színű fejpánttal próbálta provokálni magyar iskolatársait. A fejpántügyből, akárcsak a mostani egyenruha ügyből az a Dan Tănasă gerjesztett országos botrányt, aki rendszeresen feljelenti a székely szimbólumok és a magyar nyelv használata miatt a székelyföldi önkormányzatokat.

(Az anyagot címoldalunkon a hírmondo.ro fotójával illusztráltuk.)

Kapcsolódók

Kimaradt?