Borbély: le kell ülnünk tárgyalni Pontáékkal

„A Szociáldemokrata Szövetségnek (USD) nagyon vékony többsége van, két-három szavazat csupán, egyértelmű tehát, hogy egy nyugodt többséghez, egy stabil kormányhoz, szükségük lesz az RMDSZ-re” – jelentette ki szerdán Borbély László. A politikai alelnök a liberálisok ellenzékbe vonulásával előállt helyzetet kommentálta.

„Ha megnézzük az ellenzék oldalát azt látjuk, hogy szét vannak darabolódva, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Demokrata Liberális Párt (PDL) egyáltalán nem tárgyal egymással, ott nem lehetne építő jellegű többséget kialakítani” – fogalmazott a politikus. Szerinte ha az érdek, hogy Romániának egy jobb kormánya legyen, és a következő hónapok ne jellemezze újabb politikai instabilitás felé, amelyet az ország gazdaságilag is megérezne, akkor az RMDSZ-nek le kell ülnie tárgyalni az USD-vel. „Erre valószínűleg hamarosan sor kerül, hiszen az USD a jövő héten, kedden, már véglegesíteni akarja az egyeztetéseket” – magyarázta Borbély.

A politikai alelnök kifejtette: az RMDSZ előkészített egy prioritáslistát, amely elsősorban a kisebbségi jogokra, a nemzeti szimbólumok szabad használatára, az egészségügy, a Nép Ügyvédje esetében és az igazságszolgáltatás terén az anyanyelvhasználatra, a tanügyi törvényre, szociális kérdésekre, valamint az erdélyi infrastrukturális beruházások folytatására összpontosít.

„Nyilván a parlamentből is támogathatnánk a kormányt, de az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy a kormány asztalánál ülve, másként kezelik prioritásainkat. Van kormányzási tapasztalatunk, bizonyos feltételek mellett vállalhatjuk a kormányra lépést, és nyilván az ezzel járó miniszteri, államtitkári, valamint a területeken levő hivatali funkciók betöltését” – nyilatkozta a politikai alelnök.

 

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?