Nagyvárad bekebelezi Váradszentmártont

Nagyvárad elöljárója, Ilie Bolojan és a két ismert fürdőhelyet, a Félixfürdőt és a Május 1. (egykor Püspökfürdő) magába foglaló község polgármestere, Lucian Popuş közösen jelentették ma be Várad és Szentmárton közigazgatási egyesítésének tervét.

Nagyváradnak és Szentmártonnak is szüksége van a fejlődésre, és közösen hatékonyabban tehetik, mondta Ilie Bolojan, aki három fő érvet sorolt fel az egyesítés mellett: Nagyváradnak lassan elfogynak a befektetők számára felajánlható területei, Váradszentmártonnak ellenben vannak még felhasználtató telkei. Közösen könnyebben fejleszthetik a fürdőket is, így a jövőben az immár kibővült Nagyvárad a fürdőturizmus fővárosává válhat. A munkaerőt is hatékonyabban hasznosíthatják majd, és versenytársaivá válhatnak Kolozsvárnak, Temesvárnak és Debrecennek is - sorolta a váradi elöljáró.

Márciusban előkészítik a szükséges dokumentációt, májusban meghozhatják a  népszavazások megszervezéséről szóló tanácsi határozatokat, novemberben pedig az elnökválasztással egyidőben mindkét településen megtarthatják a referendumot, ismertette a továbbiakat Lucian Popuş, a szentmártoni elöljáró szerint a község lakóinak is előnyös lesz az összeolvadás, a hozzá tartozó falvak (Betfia, Váradcsehi És Kardó) pedig Nagyvárad egy-egy negyedévé válnak majd.

Többek között a jelenlej 110 lejes közszállítási bérlet ára csökken a váradiéval azonos, hetven lejre, a nyugdíjasok ingyenbérleteket kapnak majd, elkészülhet a régóta tervezett aquapark, közös közművesítési projektek indulhatnak, hangzott el. Lucian Popuş azt is elmondta: a közigazgatási egyesítés után nem változnak az egykori község adói és illetékei, ezt követően pedig öt év alatt emelik majd a járulékokat a váradival azonos szintre.

Kimaradt?