Támadta a jegybankot Traian Băsescu államfő

Az államfő szerint a Román Nemzeti Bank (BNR) a kormány befolyása alá került. Ezt Traian Băsescu annak kapcsán nyilatkozta kedd este a B1Tv-ben, hogy a jegybank is támogatja a hiteltörlesztők számára meghirdetett adókedvezményeket.

A kormánynak ezt az intézkedését a gazdasági szakemberek is butaságnak tartják, az államfő pedig egyenesen szemfényvesztésnek. „Utánanéztem, s az ötlet a BNR-től származik” – jelentette ki. Egyben felszólította a jegybank kormányzóját, Mugur Isărescut, foglaljon állást ebben az ügyben. „Ha bebizonyosodik, hogy nincs igazam, nyilvánosan bocsánatot kérek” – tette hozzá Băsescu.

Az államfő azt is hangsúlyozta: továbbra sem ért egyet az üzemanyagok jövedéki adójának áprilisi megemelésével, mert szerinte az intézkedésből származó költségvetési pénzeket választási kampányra használják majd a kormánypártok. „Ezért olyasmit teszek, amit még soha: utcára hívom tiltakozni a lakosságot, mert be tudom bizonyítani, hogy erre az intézkedésre nincs szükség” – fogalmazott Băsescu.

Kapcsolódók

Kimaradt?