IMF

Victor Ponta: bukott a hitelszerződés az IMF-fel

Az államfő ellenkezése miatt Románia nem ír alá elővigyázatossági hitelszerződést és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), de a kormány vállalja az IMF-nek küldött szándéklevélben vállalt kötelezettségeit.

Ezt a miniszterelnök közölte hétfő este a România TV-ben. Victor Ponta elmondta, Traian Băsescu továbbra sem hajlandó aláírni a szándéklevelet, és az hozzájárulása nélkül az IMF igazgatótanácsa sem tudja jóváhagyni a hitelszerződést.

„Beszéltem az államfővel, nem írja alá a szándéklevelet. Nem részletezte, hogy miért nem. Mi azonban a hitelszerződés nélkül is betartjuk a szándéklevélben foglaltakat” – számolt be a kormányfő. Hozzátette, szerinte az IMF-szerződés bukásának nem lesznek negatív hatásai a román gazdaságra, az ország továbbra is olcsón jut majd hozzá hitelekhez a pénzpiacokon.

Az államfő korábban az IMF bukaresti küldöttségének is elmondta, továbbra sem járul hozzá, hogy hét eurócenttel emeljék az üzemanyag jövedéki adóját, ezért nem írja alá az intézkedést tartalmazó szándéklevelet. Erre Victor Ponta úgy reagált: a jövedéki adó április megemelése elkerülhetetlen, ám az intézkedést nem foglalják bele a szándéklevélbe, hátha így Băsescu is hozzájárul a hitelszerződés megkötéséhez.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?