Még nincs nemzetközi elfogatóparancs a csaló munkahelyközvetítők nevén

Egyre több kárvallott tesz panaszt a rendőrségen az ál-munkahelyközvetítő ellen. Kovászna megye rendőrparancsnoka, Ion Popa keddi sajtótájékoztatón elmondta: egy hét alatt hét újabb személy csatlakozott az eddigi 140 kárvallotthoz. Bár a rendőrség úgy tudja, a csaló Magyarországon tartózkodik, még nem adtak ki ellene nemzetközi elfogató parancsot.

Az ügyben a szervezett bűnözés elleni rendőrség (DIICOT) folytatja a nyomozásokat, és kiderítették, hogy a JobLaszlo és West Herad cégek tulajdonosának két társa is van. Ezek a cégek Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen toboroztak külföldi munkahelyekre álláskeresőket, akiktől fejenként 500-600 lejt kértek el, de végül nem kínáltak munkahelyet számukra. Az áldozatok között vannak Háromszékiek, Hargita és Kolozs megyeiek is. Mivel az áldozatok száma ennél magasabb lehet, a rendőrparancsnok arra kér minden érintettet, hogy jelentkezzen a rendőrségen.

Több panaszos a fogyasztóvédőket is felkereste, amely két ízben egyenként tízezer lejes bírságot szabott ki a cégvezetőre, aki azonban megfellebbezte a büntetését. Az elmúlt években Háromszéken több külföldi munkát kínáló fantomcég is tevékenykedett.

Előfordult, hogy a csalót elítélték, de az általa okozott kárt nem sikerült behajtaniuk az áldozatoknak. A rendőrparancsnok szerint az áldozatok kárpótlására akkor kerülhet sor, ha majd a bíróság úgy dönt, hogy zárolja és értékesíti a csaló ingó és ingatlan vagyonát vagy bankszámláit.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?