Fantomcégek adtak el jó pénzért fantom-munkahelyeket

A szervezett bűnözés elleni rendőrség (DIICOT) keresi azt a kézdivásárhelyi cégvezetőt, aki közel 140 személyt csapott be ál-munkahely ajánlatokkal, tájékoztatott Ion Popa. A Kovászna megyei rendőrség parancsnoka szerint a férfi által működtetett JobLászló és West Herad cégek Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen toboroztak külföldi munkahelyekre álláskeresőket, akiktől fejenként 500-600 lejt kértek el, de végül nem kínáltak munkahelyet számukra.

Az elmúlt időszakban a rendőrséget, a munkafelügyelőséget és az ügyészséget és a sajtót is több kárvallott kereste fel. Mint kiderült, az áldozatok között vannak háromszékiek, Hargita és Kolozs megyeiek is, ezért az ügy kivizsgálását átvette a szervezett bűnözés elleni rendőrség, amely keresi az időközben eltűnt cégvezetőt.

Ion Popa (képünkön) szerint eddig közel 140 kárvallott tett panaszt, legtöbbjüket a rendőrség azonosította. Mivel az áldozatok száma ennél magasabb lehet, a rendőrparancsnok arra kér minden érintettet, hogy jelentkezzen a rendőrségen.

Az elmúlt években Háromszéken több, külföldi munkát kínáló fantomcég is tevékenykedett. Legtöbb esetben az áldozatok befizették a közvetítésért kért összeget, majd azzal szembesültek, hogy a cég bezárt és a tulajdonos eltűnt, így a kárral maradtak.

Előfordult, hogy a csalót elítélték, de az általa okozott kárt nem sikerült behajtaniuk az áldozatoknak. Ion Popa érdeklődésünkre elmondta: az áldozatok kárpótlására akkor kerülhet sor, ha majd a bíróság úgy dönt, hogy zárolja és értékesíti a csaló ingó és ingatlan vagyonát vagy bankszámláit.

 

Kimaradt?