Súlyos szociális problémákra mutatott rá az RMDSZ

Számos szociális problémára mutattak rá az RMDSZ parlamenti képviselői a szövetség képviselőházi frakciója és Mariana Câmpeanu, szociális-, család- és munkaügyekért felelős miniszter közötti, hétfőn szervezett találkozón. A beszélgetésen áttekintették azokat a munkaügyi és szociális kérdéseket, amelyek jelentősen befolyásolják és meghatározzák a Romániában élők helyzetét.

A létező problémák lajstromozásánál a képviselők felhívták a szakminiszter figyelmét a fogyatékkal élőket gondozó személyek bérezésének késői kifizetésére, valamint hangsúlyozták a szociális szolgáltatásokat nyújtó civil szervetek részére újonnan megszabandó kedvezőtlen finanszírozási szabályok előnytelenségeit.

Továbbá a honatyák arról is tájékoztatást kértek a minisztertől, miként oldják meg azokat a visszás helyzeteket, amelyek abból adódnak, hogy az állami költségvetésben a szociális szolgáltatásokat maximum 75 százalék mértékben finanszírozza az állam, míg a fennmaradó 25 százalékot az önkormányzat egészíti ki. A szövetség törvényhozói kifejtették, hogy a szociális tevékenységet végző civil szervezetek jelentős bevételkiesésre számítanak és egyes helyeken veszélybe kerül az egész szociális ellátási rendszer fenntartása.

Az RMDSZ képviselőházi frakciójának tagjai a továbbiakban a méltányos nyugdíjrendszer kialakításához szükséges feltételekről érdeklődtek, illetve javaslatot tettek arra, hogy az Országos Nyugdíjpénztár mihamarabb vegye át a kisipari szövetkezetek vagyonalapjának azt a részét, amely a köznyugdíjrendszerbe való integrálásakor elmaradt.

A Szociális, Családügyi és Munkaügyi Minisztérium vezetője ígéretet tett arra vonatkozóan, hogy az RMDSZ képviselői által megfogalmazott javaslatokat figyelembe veszik és az elkövetkezendőkben a szövetség törvényhozói által megemlített problematikákra különös figyelmet fordít a szakminisztérium.

Kimaradt?