Áprilisra halasztották a Mikó-per tárgyalását

Az egyik vádlott hiányában ismét halasztották a Mikó-per érdemi tárgyalását. A ploieşti-i táblabíróságnak még mindig nem sikerült beidéznie Marosán Tamást, aki egy ideje Magyarországon tartózkodik, és időközben lejárt a szerződése az őt képviselő ügyvédekkel is.

A Mikó-per másik vádlottja, Markó Attila tájékoztatása szerint a bíróság április 2-ra halasztotta a következő tárgyalási fordulót, és úgy tudja, találtak egy magyarországi címet, ahová el tudják küldeni az idézését, és így elkezdődhetne az érdemi tárgyalás is. Markó Attila korábban leszögezte: ő eddig sem kért, és ezután sem kér halasztást, mert nem érdeke, hogy ne kezdődjön el az érdemi tárgyalás.

Egyes ügyvédek ugyanakkor elképzelhetőnek tartják, hogy Marosán Tamás ügye februárban elévül, mivel az új büntető törvénykönyv rövidebb határidőket szab meg  egyes ügyek elévüléséhez. Marosán Tamás civilként (a református egyház jogtanácsosaként) vett részt a visszaszolgáltatási bizottság munkájában, míg a másik két tag, Markó Attila és Silviu Clim köztisztviselőként dolgozott.

Mint ismert a buzăui bíróság azt állapította meg, hogy jogtalanul szolgáltatták vissza a Székely Mikó Kollégium épületét az Erdélyi Református Egyházkerületnek, ezért alapfokon három év letöltendő börtönbüntetést szabott ki Markó Attilára és Marosán Tamásra, míg Silviu Clim az igazságügy minisztérium volt jogtanácsosa három év felfüggesztettet kapott. A vádlottak fellebbeztek, így a ploiesti táblabíróságnak kell meghoznia a végső ítéletet. 

Kapcsolódók

Kimaradt?