Kétséges az alkotmánymódosítás menetrendje Kelemen szerint

Kétségesnek tartja Kelemen Hunor, hogy május végéig elfogadja a parlament a módosított alkotmány szövegtervezetét. Erről az RMDSZ elnöke Erdély FM-nek nyilatkozott, miután a kormánypártok közzétették a módosítások menetrendjét.

A politikus azzal érvelt, hogy a parlament két házában még plenáris vitát kell szervezni erről, a tervezet elfogadásához pedig kétharmados többségnek kell döntenie. Ha viszont a szenátus és a képviselőház eltérő módosításokkal fogadja el a tervezetet, az alaptörvényről együttes ülésen is szavazni kell.

Kelemen Hunor szerint így vitatható, hogy a kormány tartani tudja az alkotmánymódosításra vonatkozó tervét. Mindezek ellenére az RMDSZ benyújtja a parlamentbe módosító javaslatát, amely a történelmi régiók különleges státusára vonatkozik. A napokban pedig a kormánykoalíció képviselőit is megkeresik, hogy a módosító javaslat támogatásáról tárgyaljanak.

Crin Antonescu, az alkotmánymódosító parlamenti különbizottság elnöke tegnap jelentette be, hogy szerdáig véglegesítenék az alkotmánymódosítás tervezetét, és még péntekig továbbítanák azt a Velencei Bizottságnak. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?