Elfogadták Nagyvárad költségvetését

Tanácsi határozattal megbízták Ilie Bolojan nagyváradi polgármestert,tegye meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy a várost az Országos Ásványkincshatóság (ANMR) kivonja a EX3 Félixfürdő nevű kutatási-kitermelési területből. A határozat indoklása szerint veszélybe kerülhetnek a termálvízforrások, melyeket közszolgáltatásra, azaz meleg víz és fűtés biztosítására használnának a város egyes részein.

A nagyváradi költségvetés bevételi oldalán egyébként 907,4 millió lej szerepel, a kiadásin 927,2 millió, a különbözetet a helyi költségvetésből és a saját tevékenységekből származó többlet fedezi. Az ülésen megszavazták az önkormányzatnak alárendelt intézmények költségvetését is.

A hat RMDSZ-es tanácstag a büdzsé ellen voksolt, a három demokrata-liberális párti pedig tartózkodott Nagyvárad költségvetésének végső szavazásakor, de a 16 szociálliberális önkormányzati képviselő szavazata elengedő volt annak elfogadásához.

A tanácstagok ugyanakkor mindkét RMDSZ-es javaslatot visszautasították. Ritli László Csongor azt kérte, hogy a tanintézeteket legalább a tavalyihoz hasonló mértékben támogassák, illetve, hogy a bevételi oldalon szereplő 4,75 millió lejt, amely elvileg ingatlaneladásból származik, töröljék a büdzsé mindkét oldaláról, ameddig meg nem érkezik a pénz. Huszár István pedig a Szacsvay Imre Általános Iskola részére kért százezer eurót, 75 ezret az iskola épületének bővítésére, 25 ezret pedig az iskola udvarán álló épület manzárdosítására. Egyik javaslat sem került megszavazásra.

A tanácsülés egyébként szomorú momentummal kezdődött, a teremben lévők egy perc csenddel emlékeztek Lucian Uniţáról, elhunyt szociáldemokrata párti kollégájukról. 

Kimaradt?