MOGYE: mit kell tudni az idei felvételin?

Az Amerikai Egyesült Államokban használt, Anatómia és Élettan című szakkönyvből állítják össze a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem idei felvételi vizsgáján a biológia teszt kérdéseit – tájékoztatott a vasarhely.ro csütörtökön.

Erről a felsőoktatási intézmény szenátusa döntött, amely már megvásárolta a fent említett könyv kiadási jogait, februártól pedig forgalmazni fogja az Editura University Press kiadásában. A könyvet szerdán délután mutatták be a MOGYÉ-n. Az új könyvjegyzék a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem általános orvosi és fogorvosi karára felvételiző diákokat érinti.

Az orvosira felvételizőknek ezúttal is száz kérdésre kell válaszolniuk biológiából – 90-et az említett könyv fejezeteinek a végén levő kérdésekből választanak ki, tízet pedig a vizsgát megelőző éjszaka fogalmaz meg a bizottság a könyv tíz fejezetéből. A kémia, illetve fizika felvételi könyvészete nem változik – kémiából a korábbi években is használt tesztfüzetből lesz 75 kérdés, illetve 25 a bizottság által összeállított feladat; fizikából idén is 32 előre elkészített, illetve 25 helyben megfogalmazott kérdés lesz.

A MOGYE általános orvosi karán akárcsak 2013-ban, 2014-ben is 135 magyar, illetve 135 román nyelvű, államilag támogatott helyre hirdetnek felvételit. A bejutók médiáját fogják figyelembe venni, így nagy eséllyel idén is a román diákok élveznek majd előnyt – írja a vasarhely.ro.

A fizetéses helyek száma idén is nyolcvan marad, az évi tandíj nyolcezer lej, azaz közel kétezer euró. A katonaorvosi szakra 10 hallgatót vesznek fel idén, az angol szakra viszont megduplázták a helyeket, száz hallgatót vesznek fel, akiknek fejenként ötezer eurós tandíjat kell majd fizetniük.

Az egészségügyi asszisztensi szakra 15 magyar, illetve 15 román diáknak hirdettek államilag támogatott helyet, évi négyezer lejért 70 tandíjas helyre is lehet felvételizni. A fizikoterápia és rehabilitáció, illetve táplálkozás és dietétika szakra ötven tandíjas helyet hirdettek, a sporttanárira negyvenet, évi négyezer lejért.

A fogorvosi karon 35 magyar, illetve 35 román tandíjmentes fogorvosi hely lesz, illetve 30 tandíjas, évi nyolcezer lejért.  Negyven angol nyelvű helyre hirdetnek felvételit, a tandíj itt is 5000 euró. A gyógyszerészeti karon 35 magyar, illetve 35 román diák tanulhat tandíjmentes helyen, nyolcvan pedig fizetéses helyen, fejenként 8000 lejért.

A tervek szerint harminc hallgatónak hirdetnek majd a fogorvosi karon hároméves megelőző fogászat és szájhigiénia-képzést, a gyógyszerészeti fakultáson pedig negyven helyet egészségügyi kozmetikára, évi háromezer lejes tandíjjal.

Kimaradt?