Átvette a sepsiszentgyörgyi önkormányzat a jegybank épületét

Többek között az Erdélyi Művészeti Központnak (EMÜK) ad ideiglenes otthont a sepsiszentgyörgyi önkormányzat által hosszas huzavona után megszerzett volt Nemzeti Bank épülete, jelentette be Antal Árpád. A város polgármestere az épület csütörtöki átvételekor rámutatott: az önkormányzatnak tíz év után sikerült az ingatlan birtokába jutnia.

Antal Árpád igazságtalannak tartja, hogy az országban, a megyei tanácsok még 2004-ben megkapták az egykori jegybank épületeket, Sepsiszentgyörgyön pedig sok időt és pénzt veszített az önkormányzat, hiszen cserébe fel kellett ajánlania az ortodox egyháznak az ADAS tömbháznak nevezett ingatlan egyik szintjét, amelyet 120000 euróért vásárolt.

A volt jegybank épületet felújítják, és átmenetileg oda költözik az Erdélyi Művészeti Központ, amíg megépítik számára a kortárs képzőművészeti múzeumnak is megfelelő székhelyet, emellett a nemzeti bank volt székhelyén rendezkedik be a megyei drogprevenciós iroda is. Kovászna megye tanácsának elnöke, Tamás Sándor kiemelte Kelemen Hunor RMDSZ elnök jelentős szerepét abban, hogy politikai közbejárására végre sikerült megszerezni a város számára fontos épületet. 

Mint arról beszámoltunk, az egykori banképületet 2004-ben kormányhatározattal utalták a Kovászna Megyei Tanács tulajdonába, majd egy következő kormány visszavette és az ortodox egyháznak adta. Az ezután következő kormány az ortodoxoktól is elvette, de az egyház pert indított, amit 2009-ben a Legfelsőbb Bíróságon meg is nyert.

Tavaly a sepsiszentgyörgyi önkormányzat az 1311 négyzetméteres jegybank épületért cserébe felajánlotta az „ADAS tömbház” 281 négyzetméteres szintjét. Ezt a cserét a Ponta kabinet elfogadta, és tavaly év végén megjelent a Hivatalos Közlönyben az erről szóló kormányhatározat, amely véget vetett a tízéves tulajdonvitának.

Kapcsolódók

Kimaradt?