Kilenc év után kapta meg Sepsiszentgyörgy a BNR volt épületét

Kilenc év huzavona után Sepsiszentgyörgyé lett a Nemzeti Bank (BNR) egykori épülete, mutat rá közleményében Antal Árpád polgármester és Tamás Sándor, háromszéki tanácselnök. Emlékeztetnek, hogy a 2004-óta tartó jogi eljárás után kilenc évvel az ingatlan a helyi és a megyei elöljárok tiltakozása és az RMDSZ országos vezetésének támogatása eredményeképpen a sepsiszentgyörgyi önkormányzat tulajdonába került.

A két háromszéki elöljáró emlékeztet, hogy 2004 februárjában az akkori román kormány Kovászna Megye Tanácsának adta tulajdonba a Nemzeti Bank egykori épületét, majd az év decemberében visszavette és ugyanakkor az ortodox egyháznak jutatta. 2005 januárjában az új román kormány ismét a megyei önkormányzatnak adta az ingatlant. Ekkor indított a román ortodox egyház közigazgatási pert a román kormány és Kovászna Megye Tanácsa ellen, amelyet a Legfelsőbb Bíróságon 2009 decemberében meg is nyert.

Antal Árpád polgármester és Tamás Sándor Kovászna megyei tanácselnök jogi és politikai tiltakozása következtében több mint három évig folyt az eljárás, amelynek során nem került az ingatlan az ortodox egyházhoz. Tavaly áprilisban a bukaresti kormány elfogadta a Sepsiszentgyörgy önkormányzata által kezdeményezett határozatokat, melyben a város egy 281 négyzetméteres ingatlant ajánlott fel a kormánynak, cserében pedig kérte a jegybank Kossuth Lajos utca 10. szám alatti 1311 négyzetméteres épületét. A kormány az ajánlatott még tavaly áprilisban elfogadta, de a Hivatalos Közlönyben csak 2013. december 30-án jelent meg a két kormányhatározat. A kormányhatározat értelmében a megjelenéstől számított 30 napon belül az átadási-átvételi szerződést meg kell kötni.

„Ellenlábasaink még a Korrupcióellenes Ügyészségen is feljelentettek mégis úgy látom, hogy jól döntöttünk, amikor kihasználtunk minden jogi lehetőséget, és nem engedtük, hogy sem politikai nyomásra, sem bírósági végrehajtó kényszer alatt az ingatlan ortodox kézre kerüljön” – nyilatkozta Tamás Sándor megyei elnök. „Örülök annak, hogy a város közvagyona egy jelentős ingatlannal gyarapodott. Az épület hasznosításáról az önkormányzat az átadási szerződés aláírása után fog dönteni”- mondta Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere.

Kimaradt?