Sarki hideg váltja a hóviharokat Romániában

A következő napokban sarkvidéki hideg éri el Románia térségét: Moldva északi részén és a Székelyföldön mínusz húsz, másutt mínusz tizenöt fok körüli fagy várható. Victor Ponta kormányfő kilátásba helyezte, hogy leállítják az ipari fogyasztók gázellátását, ha a lakosság fűtése veszélybe kerül.

Eközben több mint háromszáz települést kell kiszabadítania a hatóságoknak a hó fogságából az ország délkeleti részén a szerdai hófúvás nyomán: a vihar elvonultával csütörtök délelőtt két autópálya és 30 főút volt járhatatlan.

A Fekete tenger partján található Konstanca és Tulcea megyében minden utat lezártak a viharos szél által emelt többméteres hótorlaszok miatt, a sürgős orvosi ellátást igénylő eseteket helikopterrel viszik kórházba. A fővárosból északi irányba induló A3-as, illetve a tengerpartra vezető A2-es autópálya teljes hosszában le van zárva a forgalom elől.

Fennakadások vannak a vasúti személyszállításban is: a törölt járatok száma elérte a 234-et, a közlekedő vonatok órákat késnek. A tengeri kikötőket viszont megnyitották csütörtökön és a repülőtereken is zavartalan a közlekedés, csak a jégtelenítési műveletek elhúzódása okoz tíz-húsz perces késést a felszállásnál. Csütörtökön is szünetel a tanítás Bukarestben és 14 délkeleti megyében, másik öt megyében pedig csak a városi iskolák fogadták a diákokat.

Brăila megyében a kormányt helyi szinten képviselő prefektust is menteni kellett, miután Gemenele községben ragadt behavazva: ez akár a tisztségébe is kerülhet. A Buzău megyei prefektust már leváltotta a miniszterelnök, miután hétfőn az újságírók kérdésére nem tudta megnevezni, melyik az az öt falu a megyéjében, amely el van vágva a külvilágtól.

Szerdán hat megyére adott ki piros jelz;s\ riasztást a  meteorológiai szolgálat a tengerparti Dobrudzsa térségében és Munténia keleti részén tomboló hóvihar miatt. Csütörtökön délelőtt a szél mérséklődött, a havazás pedig már hajnalban megszűnt.

 

    

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?