Öten haltak meg a havas hétvégén Romániában

Szomorú mérlege van a hétvégi mostoha időjárásnak Romániában: öt személy vesztette életét közvetlenül vagy közvetve a fagy és a hóviharok miatt. Vasárnap megfagyva találtak rá egy 56 éves asszonyra egy Vaslui megyei község melletti mezőn, az útkezelő társaság egyik alkalmazottja pedig a DN6-os jelzésű országút Olt megyei szakaszán hótalanítási munkálatok közben kapott szívinfarktust.

Raed Arafat egészségügyi államtitkár vasárnap további három halálesetről tudott Iaşi, Vaslui, illetve Neamţ megyéből. A szakember tájékoztatása szerint elképzelhető, hogy halálukat kihűlés okozta, de ezt csak a törvényszéki orvostani jelentés tudja pontosan megállapítani.

Közben lassan kikászálódik a hó alól az ország déli és dél-keleti része: hétfő reggel megnyitották az A1-es autópályát, de lezárva marad az A2-es Bukarest – Feteşti és az A3-as Bukarest – Ploieşti közötti része, illetve további 24 országút.

Jelenleg sárga jelzésű hóriadó van érvényben három megyében és narancssárga jelzésű nyolc megyében. A riadók hétfő este 11 óráig vannak érvényben. Hétfőn összesen 26 megyében – köztük Háromszéken – szünetel a tanítás az iskolákban.

Romániában ritka módon vasárnap délután három megyére a nagy veszélyt jelentő, piros jelzésű riadót bocsátottak ki Buzău megyében, Brăila megye északi részében és Vrancea megye déli részén. A riadó hat órán keresztül volt érvényben, este 10 órakor fújták le.

A meteorológiai előrejelzések szerint hétfőn és kedden csillapodik a havazás, ám szerdán ismét bőséges csapadék várható az ország déli és dél-keleti részein. Románia egész területén a januárban megszokottnál alacsonyabb lesz a hőmérséklet, s szél sebessége helyenként elérheti a 60 km/órát is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?